Siirt Milletvekili Sarıtaş'tan Siirt'te Sahte Polis İddiası: Genç Kadınlara Zorla Ajanlık Teklif Edildi
DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Siirt'te kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin genç kadınları sorguladığı iddialarını meclis gündemine taşıdı.
Sarıtaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yönelttiği soru önergesinde, bu iddiaların ayrıntılarına yer verdi.
Sarıtaş, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
İşte önergedeki ana noktalar
İddia: Son aylarda genç kadınlar, kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından sorgulanmakta, tehdit edilmekte ve ajanlığa zorlanmaktadır.
Olay: 5 Ağustos'ta Siirt kent merkezinde yaşanan bir olayda, 18 yaşındaki bir lise öğrencisi, polislerle karşılaşmış ve müdür odasında on sivil polis tarafından tehdit edilmiştir. Polisler, öğrenciye ajanlık yapmayı teklif etmiş ve buna karşılık üniversiteye yerleştirme sözü vermiştir. Ayrıca, öğrenciye zorla telefon ve para verilmiş, aileye konuyu büyütmemeleri tavsiye edilmiştir.
Sarıtaş'ın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yönelttiği sorular şunlardır:
- Öğrenci yurduna gelip hukuksuz bir şekilde sorgulama ve tehditte bulunan 'polisler' kimlerdir ve haklarında işlem başlatılmış mıdır?
- Genç öğrenciye para teklifinde bulunan ve tehdit eden 'polisler' kimlerdir ve bunu hangi yetkiyle yapmışlardır?
- Ajanlık teklifini kabul etmeyen yurttaşların can güvenliğini sağlamak adına alınan tedbirler nelerdir?
- Bakanlık, MİT ve Emniyet çalışanlarının muhatap olduğu kaçırılma, usulsüz sorgulama ve ajanlık dayatması gibi hak ihlallerine dair herhangi bir açıklama yapacak mıdır?
- Son beş yılda, baskı ve tehdit yöntemleriyle ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma olaylarıyla ilgili yapılan başvuruların sayısı nedir? Bu başvurulardan kaçında sonuç alınmış, failler tespit edilmiş veya dava açılmıştır?
Özel savaş politikaları okullara, hatta okullardaki müdür odalarına kadar girdi. Siirt'te kendilerini polis olarak tanıtan bir grup tarafından “Hakkında ihbar var, bize isim ver” şeklinde genç bir kadın ajanlığa zorlandı.
????Kendilerini polis olarak tanıtıp okullarda öğrencilere… pic.twitter.com/tmX7ruPhNV
Siirt DEM Parti Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş'ın soru önergesinin tam metni;
DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Siirt'te kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin genç kadınları sorguladığı iddialarını meclis gündemine taşıdı.
Sarıtaş, bu iddiaları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya soru önergesi ile iletti.
Sarıtaş, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Son aylarda özellikle genç kadınlar, kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından sorgulanmakta, tehdit edilmekte ve ajanlığa zorlanmaktadır. Bu durumun bir benzeri geçtiğimiz günlerde Siirt kent merkezinde yaşandı. 18 yaşındaki bir lise öğrencisi, 5 Ağustos akşamı dersten çıkıp yurda dönerken birçok polisle karşılaştı. Yurda gelen herkesin polisler tarafından GBT'den geçirildiği saatte, genç kadın odasına gitmek üzere müdür odasına yönlendirildi. Ancak genç kadın, müdür odasında on sivil polisin olduğunu, kendisinin tehdit edildiğini ifade etmiştir. Ajanlık yapması teklif edilen genç kadın, bu durumu ailesi ve avukatlarıyla paylaşmış ve polislerin ‘istediğimiz şeyi yaparsan seni üniversiteye yerleştiririz' şeklinde teklifler sunduklarını aktarmıştır. Ayrıca kendisine zorla telefon ve para verildiği belirtilmiştir. Emniyetten aranan aileye, 'konuyu büyütmemeleri' tavsiyesi yapılmıştır.”
Sarıtaş, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:
Öğrenci yurduna gelip müdür odasında hukuksuz bir şekilde sorgulama ve tehditte bulunan 'polisler' kimdir ve haklarında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
Genç öğrenciye para teklifinde bulunan ve tehdit eden 'polisler' kimlerdir ve bunu hangi yetkiyle yapmışlardır?
Ajanlık teklifini kabul etmeyen yurttaşların can güvenliğini sağlamak adına alınan tedbirler nelerdir?
Bakanlığınız, MİT ve Emniyet çalışanlarının muhatap olduğu kaçırılma, usulsüz sorgulama ve ajanlık dayatması gibi ağır hak ihlallerini içeren olaylara dair herhangi bir açıklama yapacak mıdır?
Son beş yıl içerisinde bakanlığınıza baskı ve tehdit yöntemleriyle ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma olaylarıyla ilgili kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaçından sonuç alınmış, failler tespit edilmiş veya dava açılmıştır?