Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, Siirt Çinko Fabrikasının Mağduriyet Yaşayan İşçileriyle İlgili Soru Önergesini TBMM'ne Sundu

Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, Siirt Çinko fabrikasının sürekli kapanması ve yaşanan kapanmalardan dolayı işçilerin yaşamış olduğu sorunlara ilişkin soru önergesini TBMM'ne sundu.

Siirt Çinko fabrikasının sürekli kapanması ve yaşanan kapanmalardan dolayı işçilerin yaşamış olduğu sorunları soru önergesinde dile getiren Bakırhan, Siirt Liner Çinko fabrikasının son kapanma gerekçesi artan enerji maliyetleri gösterilmiş. Artan enerji maliyetlerinin kurbanı olarak neden işçiler seçiliyor? diyerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan BAYRAKTAR' ın cevaplaması üzere soru önergesi verdi.

Bakırhan'ın vermiş olduğu soru önergesinin tamamı şu şekilde;

Siirt Liner Çinko fabrikası 102 milyon dolarlık bir yatırım sonucunda 20 Kasım 2021 tarihinde bölge halkında büyük bir umut yaratarak açılmıştı. İlk etapta 3 bin kişiye daha sonra tam kapasite çalışmasıyla birlikte 5 bin kişinin üzerinde yurttaşa istihdam sağlayacağı söylenen çinko tesisi açıldığı tarihten günümüze bırakın tam kapasite çalışmayı sürekli kapanma ve eksik kapasite ile çalışmasıyla gündeme gelmektedir. Tesis ilk olarak açılmasından 9 ay sonra kapatılmış. Daha sonra kamuoyuna yansıyan bilgilere göre yemek-tabela ve montajlama giderlerinden dolayı iç piyasaya borcunu ödeyemediği için kapanma ile gündeme gelmiş. Son olarak ise Türkiye'de oluşan yüksek enerji fiyatlarından dolayı üretimini önce 2 ay durduracağını ve bu süreçte fabrika olarak kendi enerji yatırımlarını devreye alacağını belirten fabrika yetkilileri bu sürenin üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen fabrika halen devreye alınmış değil. Tüm bu yaşananların üzerine fabrika, her kapanış döneminde tesiste çalışan işçileri ya ücretsiz izine ayırmakta yada işlerine son vermektedir. Bu tesis açılırken bölge halkının yaşadığı işisizliğe bir nebze de olsa çözüm üretsin diye bölge halkında umut yaratmıştı. Fakat gelinen noktada Liner Çinko tesisi bu haliyle bölge halkının işsizlik derdine çözüm olmaktan uzaktır.
Bu bağlamda;
1- Siirt Liner Çinko fabrikası neden sürekli kapanmaktadır? Tesis kurulduğu günden bu yana kaç defa kapatılmıştır? Her kapanışta ne kadar süre kapalı kalmıştır?
2- Liner çinko fabrikasında kaç işçi çalışmaktadır? İşçi kapasitesi kaç kişiliktir? Tesisin kapandığı dönemlerde kaç işçi ücretsiz izne ayrılmıştır? Tesisin kapandığı dönemlerde kaç işçinin işine son verilmiştir? Bundan sonraki dönemlere işçilerin durumu ne olacaktır?
3- Siirt Liner Çinko fabrikasının son kapanma gerekçesi olarak artan enerji maliyetleri gösterilmiş. Artan enerji maliyetlerinin kurbanı olarak neden işçiler seçiliyor?
4- Siirt'e devasa boyutta olan işsizlik sorununu çözmek için Liner Çinko fabrikasını devreye alma konusunda bakanlığınız sorumluluk alacak mıdır?
5- Siirt Liner Çinko fabrikasının bundan sonra akıbeti ne olacaktır?
6- Tesisin sürekli kapanma ve eksik kapasite ile çalışması milyon dolarlık yatırımın çöpe gitmesine neden olmayacak mıdır?

Bakmadan Geçme