Siirt Şehir Merkezinde Zehirli Sarıkız Örümceği Görüldü

Havaların ısınmasıyla birlikte çeşitli hayvanlar ortaya çıkarken, bunlardan biri olan ve halk arasında 'Sarı Ömer' adıyla bilinen örümcek türü, Siirt'in Bahçelievler Mahallesi'nde görüldü.

Havaların ısınmasıyla birlikte çeşitli hayvanlar ortaya çıkarken, bunlardan biri olan ve halk arasında 'Sarı Ömer' adıyla bilinen örümcek türü, Siirt'in Bahçelievler Mahallesi'nde görüldü.

Bahçelievler Mahallesi 1402 Sokak'ta bir apartmanın 2. katında görülen 10 cm uzunluğundaki örümcek, ev sakinlerini korkuttu. Halk arasında 'Bey', 'Et yiyen örümcek' veya 'Sarı Ömer' olarak da bilinen bu örümcek, güçlü çene yapısı ile etleri bile parçalama yeteneğiyle dikkat çekiyor.

Ev sakini E.Y., evde küçük yaşta çocuklarının da olduğunu ve tehlikeli olarak bilinen bu örümceği görünce çok korktuğunu belirtti. Büyük korkuya neden olan örümceği etkisiz hale getirdiklerini söyleyen E.Y., yetkililerden bu tür durumlarla ilgili tedbir alınmasını istedi.

AVININ ETİNİ UYUŞTURUP ERİTİYOR

Sarı kız olarak adlandırılan örümcek türü ile ilgili uzmanlar şunları söylüyor: “Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Sarı Kız örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar. Genellikle gece karanlığında ortaya çıkarlar. Sıcak ve kuru arazilerde yaşarlar. Gündüz pek hareket edemezler. Bir metreye kadar zıplayabilen türleri vardır. Çok saldırgan yapıları vardır. Güçlü çene yapısı nedeniyle et parçasını dahi koparıyorlar. Daha çok kelebek, fare, kuş leşleriyle beslenirler. Bir insan eli kadar boyu olan Sarı Kız örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarı Kız örümceği, akrep bile avlayabiliyor. Örümcek türlerinin en hızlısı olan Sarı Kız, zıplama yeteneğiyle de avını kolayca yakalayabiliyor. Peki, sarıkız örümceği sokunca neden canlılar kaçmıyor ya da kaçamıyor? Çünkü Sarı Kız örümceği soktuğu zaman deriyi uyuşturuyor ve av, ısırıldığının farkında olamıyor. Sarı Kız örümceği ağzından deriye, eti sıvı kıvama getiren bir zehir akıtıyor. Zehir deriye yayıldıktan bir süre sonra yemeye başlıyor. Sarı Kız örümceği, insana saldırmaya pek cesaret edemiyor ama bir kez soktuğunda, eğer tedavisi yapılmaz ise et parçalarını eritmeye devam ediyor. Sarı Kız sizi soktuğu anda, o bölgeyi uyuşturur ve ısırdığı bölgedeki et erimeye başlar. Bu nedenle eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız anında amonyak tedavisi uygulamalısınız.”

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme