Siirt'te 17 Milyon Liralık 4 Önemli Proje Hayata Geçecek! İmzalar Atıldı
Siirt Valiliği ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında 4 önemli proje için protokol imzalandı.
Protokole göre Siirt'te tarım ve hayvancılık ile ilgili 4 proje hayata geçirilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle Siirt il ve ilçelerinde uygulanacak olan toplam 17 Milyon 482 bin Tl bütçeli 4 projeye ilişkin protokol, Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral tarafından Valilik toplantı salonunda imzalandı.
Valilik makamında yapılan görüşmede Siirt il ve ilçelerinde uygulanacak projelere ilişkin değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulunuldu.
Vali Hacıbektaşoğlu: “Tarım ve Hayvancılık Sektörüne Destekler Artarak Devem edecektir”
Vali Hacıbektaşoğlu, "GAP İdaresi ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde hayata geçirilecek 4 önemli proje ile ilimizin tarım ve hayvancılık sektörüne çok önemli bir ekonomik katma değer katacaktır.” dedi.
Projelerin ilimize hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Vali Hacıbektaşoğlu, “Tarım ve hayvancılık sektörüne desteklerin artarak devam edecektir. GAP İdaresi, Siirt ilinde ana bütçe yatırım programında yer alan ve toplam bütçesi 17 milyon 482 bin 209 TL olan 4 proje için GAP İdaremiz 10 milyon 621 bin 973 TL katkı sağlamıştır. İlimizin ekonomik can damarı tarım ve hayvancılığın gelişmesine, üreticilerimize ve çiftçilerimize önemli destekler sunacak projelerin hayata geçirilmesinde başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, GAP İdaresine, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.” dedi.
Protokol imza törenine, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, Kurtalan Kaymakamı Çağlar Tekin, Tillo Kaymakamı Muhammed Sait Baytok, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Ekonomik Kalkınma Genel Koordinatörü Celal Kaya ve Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan katıldı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Siirt Valiliği arasında imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilecek projeler;
1)-“Sulama ile Topraklar Bereketleniyor Projesi”
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Şirvan ilçesinde uygulanacak proje kapsamında 2.700 metre borulu sistem, 9 adet su depolama yapısı ile yaklaşık 4.600 dekar alanda sulama gerçekleştirilecektir.
2)-”Altın Kaşık Projesi”
Kurtalan Kaymakamlığı tarafından Kurtalan ilçesinde uygulanacak proje ile Süt sığırı yetiştiriciliği yapılan alanlarda özellikle kadın üreticilerin örgütlenmelerini teşvik etmek, süt ürünlerinin hijyenik şartlarda işlenmesi ve katma değer oluşturulması için 995 Büyükbaş hayvandan elde edilen 5.000 litre sütün işlenerek yoğurt üretilmesi, Etiketleme ünitesi ve donanımı, süt alım ünitesi, pastörizasyon ünitesi, yoğurt yapım (2 tonluk) ünitesi, form ve paketleme ünitesi, 100 kg tere yağ makinesi ile üretim için tesis kurulumu gerçekleştirilecektir.
3)-“Kırsalda Üretim ve İstihdam İçin Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi”
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından tüm ilçelerde uygulanacak proje, kırsal alanda arıcılığı geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla 7.582 adet arılı kovan 303 genç arıcıyla buluşturulacaktır.
4)-“Siirt Modern Sulamanın Yaygınlaştırılması Projesi”
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından tüm ilçelerde uygulanacak proje ile 5 ana konuda 20 eğitim (Damla sulama, akıllı sulama planlaması, bitki besleme, hasat ve İşleme-Pazarlama); çiftçi demonstrasyonlar (Basınçlı sulama ve fertigasyon sistemi), Tarla Günü+Panel+Çalıştay faaliyetleri ile 500 kişinin faydalanması hedeflenmektedir.