Siirt'te 895 Yıllık Ulu Cami'nin Silueti Kentsel Dönüşümle Gün Yüzüne Çıkacak

Siirt'teki 895 yıllık Ulu Cami, '1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla kentin farklı noktalarından görünür hale gelecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Siirt Valiliği iş birliğiyle yürütülen proje, caminin çevresindeki kötü görünüm yaratan yapıları kaldırarak, Selçuklu mimarisinin zarafetini ön plana çıkaracak.

Siirt'te, Selçuklu mimarisinin zarif örneklerinden biri olan 895 yıllık Ulu Cami, "1. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla kentin çeşitli noktalarından daha görünür hale gelecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ve Siirt Valiliği iş birliğiyle yürütülen proje, Karakol Mahallesi'ni kapsıyor.

Yıkım Çalışmaları Tamamlanmak Üzere

Projenin birinci etabında yıkım çalışmaları sona yaklaşırken, kötü görünüme neden olan yapılar kaldırılacak. Ulu Cami'nin çevresinde gerçekleştirilecek meydan ve sokak düzenlemeleriyle, caminin Güres Caddesi'nden görünürlüğü artırılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Raci Bülbül, projenin mimari açıdan kente katkı sağlayacağını vurguladı.

Ulu Cami'nin Silueti Açığa Çıkacak

Bülbül, caminin yer seviyesinin yaklaşık 4 metre altında olduğunu belirterek, önünün tamamen açılması için çalışmalar yapılacağını ifade etti. Projede hukuksal sorunların çözüldüğünü ve 29 binadan 28'inin yıkımının tamamlandığını kaydeden Bülbül, "Bir ay içinde yıkım işlemleri tamamlandıktan sonra yapım sürecine başlayacağız. Mahallede büyük bir meydan oluşturulacak, Ulu Cami'nin estetiği ön plana çıkacak ve Siirt'in çehresi değişecek" dedi.

İkinci Etap Projeler Bekleniyor

Bülbül, birinci etabın ardından ikinci, üçüncü ve dördüncü etap projelerinin de devam edeceğini belirterek, Aydınlar Caddesi'ne ulaşmayı planladıklarını ifade etti. "Siirt'in yürüyüş yolu olan Güres Caddesi'nden bakıldığında, Ulu Cami'nin minaresi görülecek. Böylelikle hem Selçuklu dönemine ait bu önemli eserimiz gün yüzüne çıkacak hem de deprem bölgesi olan Siirt'te eski binalar yenilenecek" şeklinde konuştu.

Kentsel Dönüşümle Tarihi Eser Daha Görünür Olacak

Ulu Cami'nin imamı Nezir Obut, caminin girişindeki kitabeye göre 1129 yılında inşa edildiğini belirterek, "Bu cami Siirt'teki önemli tarihi eserlerden biridir" dedi. Cami, dikdörtgen prizma üzerine yuvarlak gövde mimarisiyle inşa edilmiş olup, minaresinin yukarıya doğru inceldiğini belirtti. "Dıştan kesme taş, içten ise Horasan harcı ile derzlenmiş taşlarla yapılan bu cami, zamanla çevresindeki yapılar nedeniyle zemin seviyesinin 10 metre altında kalmış. Kentsel dönüşümle camimizin güzelliği daha da açığa çıkacak" ifadelerini kullandı.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme