Siirt'te fıstık üreticilerine 2 bin 295 adet feromon tuzaklama dağıtıldı

Dal güvesi ile mücadele ve insan sağlığına zararlı olan kimyasal maddelerin azaltılması amacıyla Tillo ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçilere feromon tuzaklama dağıtıldı.

Siirt fıstığı ağaçlarında büyük ürün kayıplarına neden olan 'dal güvesi' zararlısıyla mücadele etmek, fıstık ağaçlarına, doğaya, ürüne ve insan sağlığına ciddi zarar veren kimyasal ilaçların yoğun bir şekilde kullanımını en düşük seviyeye düşürmek amacıyla Siirt'in Tillo ilçesine bağlı İkizbağlar Köyünde düzenlenen programla fıstık üreticilerine feromon tuzaklar dağıtıldı.

Tillo Kaymakamlığı himayesinde, GAP İdaresi Başkanlığına sunulmak üzere hazırlanan iki projeden biri olan feromon tuzak kullanımının yaygınlaştırılması projesinin bahislion kabul gördüğünü ifade eden Tillo ilçe Tarım ve Orman Müdürü Resul Eren, şu şekilde konuştu:

'Tillo ilçesine bağlı ikizbağlar, Fersaf ve Aytunç Mezrası'nda bulunan çiftçilerimize Tillo ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, geçen şubat ayında gerçekleştirdiğimiz 'Kendi pestilini kendin yap' ile Siirt fıstığı üretiminde feromon tuzak kullanımının yaygınlaştırılması projesi kabul edildi. Bu projemizin amacı, stratejik öneme sahip fıstık bahçelerinde ana zararlı konumundaki dal güvesi ile birlikte diğer tali zararlıları kontrol altına almaktır. Bitki sağlığının da ana gayesi budur. Zararlı popülasyonunu, ekonomik zarar eşiğinin altına çekerek ürün kaybını azaltmak, ürün kalitesini artırmak amacıyla böyle bir proje hazırlanmıştır.'

Fıstık üreticilerinin bahçelerinde kullanılmak üzere 2 bin 295 adet feromon tuzak dağıtımının gerçekleştirildiğini ifade eden Eren, temsilen, programa katılan çiftçilerle tuzakların kurulumunu gerçekleştireceklerini kaydetti.

Delta tipi yapışkan tuzağın işleyişi hakkında bilgi veren Eren, feromon tuzağın çalışma sistemini şu şekilde anlattı:

'Delta tipi yapışkan tuzağın ortasında bulunan feromon, dişi beyine ait dal güvesinin kokuyu etrafa yaymak sureti ile erkek dal güvelerini yapışkan tuzağa çekerek etkisiz hale getiriyor. Böylelikle bu zararlının popülasyonunu aşağı çekmiş ve dal güvesi zararlısının önüne geçmiş oluyoruz.'

Eylül ayında yüklenici firma ile birlikte dağıtılan üzüm sıkma makineleri ile üzüm sıkma işlemini gerçekleştireceklerini dile getiren Eren, pestil üreticilerinin pestilini piyasaya daha rahat arzını kolaylaştırmak amacıyla markalaştırma işine yoğunlaşacaklarını belirtti.

Bu proje ile ilgili GAP İdaresinden söz aldıklarını ifade eden Eren, bu iki projenin toplam maliyetinin 374 bin 600 TL olduğunu ve projenin yüzde 70'lik kısmının GAP İdaresi Başkanlığı tarafından karşılanacağını kaydetti.

Programa katılan Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, 'Bizden destek veren devletimiz, Tarım ilçe ve il Müdürümüze şahsım ve tüm üreticiler adına teşekkür ediyorum. Bu zor dönemde çiftçilerimize bu feromon tuzakların dağıtılması gerçekten önemlidir. Bu şekilde devlet, çiftçilerin yanında olduğunu göstermiştir.' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme