Siirt'te Gezilecek Yerler Listesi
Siirt'te ilk defa gelecek olanlar için Siirt'te gidilmesi gereken yerleri sıraladık.
Şehir Hakkında; Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Siirt, Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kesişim noktasında bulunuyor. Cilalı Taş Devri'nden bu yana pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan Siirt, Anadolu'daki Türklerin ilk yerleştiği topraklardır. Tarihi yapılarıyla oldukça ünlü olan şehrimizi yakından daha iyi tanımak için, Siirt'te gezilecek yerler listemizi okumaya devam etmelisiniz…
Kaç Günde Gezilir; Siirt'i 1-2 günde gezebilmeniz mümkün.
Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Siirt'i yaz aylarında ya da sonbahar aylarında ziyaret edebilirsiniz.
Havalimanı Merkez Ulaşım; Siirt Havalimanı'ndan merkeze gitmek için, otobüs ve taksi gibi ulaşım araçlarını kullanabilir ya da özel bir araç kiralayabilirsiniz. Ulaşım için tercih edebileceğiniz bütün detaylar için Siirt Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşım rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Ne Yenir; Siirt'in meşhur lezzetleri arasında; büryan kebabı, Siirt kitel (köfte), mihr çorbası, gebole, aside ve Arap dolması yer alıyor. *En Popüler Yerler -Seyir Ve Manzara Noktaları
1.Tillo Kalesi Cam Seyir Terası
Burası neresi? Siirt'in Tillo ilçesinde yer alan Tillo Kalesi Cam Seyir Terası, 2016 yılında hizmete açılmıştır. Tillo Kaymakamlığı, Tillo Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Dicle Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa açılan bu yer, Baton Vadisi'nin eşsiz manzarasını gözler önüne seriyor. Osmanlı Dönemi'nde yapılan Tillo Kalesi, pek ışık almadığı için üzerine cam teras inşa edilmiş. Yüksekliği 1.100 metre olan teras, 7 metre uzunluğunda olup, 5 metre genişliğe sahiptir. En fazla 30 kişinin çıkmasına izin verilen bu terasın manzarasına hayran olmamak elde değil!
Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00
2.Rasıl Hacar (Delikli Taş)
Burası neresi? Siirt'in güneydoğusunda yer alan bu bölge, muhteşem manzaraya sahip olmasının yanı sıra doğal oluşumu sayesinde bir tabiat harikasıdır da diyebiliriz. Yaklaşık 350 metre yükseklikte konumlanan Rasıl Hacar Tepesi, yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çekmeyi başarıyor. Manzarası, doğal güzellikleri ve dinlenme alanlarıyla fazlasıyla rağbet gören bu yer, Siirt merkeze yakın konumuyla da çok sık tercih ediliyor.
Neden gitmeliyim? Dik kireç taşlarının milattan önceki devirlerde oyulmasıyla meydana gelen mağaranın, barınma amaçlı kullanıldığını biliniyor. İç çeperini el vuruşlarıyla kazıldığı görülen mağara, daha önce burada bir yaşam sürüldüğünün kanıtıdır. Hatta iç içe olan mağaralardan birinin, mutfak olarak kullanıldığına dair belirtiler bile var. Mağaranın yanında dikine yükselen bir kaya yer alıyor ve bu kayaya atlama taşı deniliyor. Gençlerin cesaretlerini kanıtlamak için bir kayadan diğerine atladıkları için bu ismi aldığı söyleniyor.
Kaçırmayın! Mesire alanı haline getirilip keşfe açılan doğa harikası Rasıl Hacar, doğa sporcuları ve fotoğraf tutkunlarının bir numaralı adresidir. Mükemmel manzarayı fotoğraflayacağınız gibi, yamaç paraşütü de yapabilir ya da aşağısındaki Botan Çayı'nda rafting yapabilirsiniz. Mutlaka Siirt'te gezilecek yerler listesine bu yeri ekleyin ve tatilin tadını doya doya çıkarın!
*Doğa İçinde Gezilecek Yerler
-Mağaralar
3.Botan Mağaraları
Burası neresi? Siirt'teki en bilinen mağaralardan olan Botan Mağaraları, Botan Çayı ve barajının karşı yakasında yer alıyor. Kalker oluşumlu jeolojik yapısıyla dikkatleri çeken Botan Mağaraları'nın, geçmişte ev olarak kullanıldığı biliniyor. Suyun aşındırması sonucu eriyen kalkerler, vadi boyunca farklı şekillerde mağaraları oluşturmuş ve o dönemlerde halk, bu mağaraları ev olarak kullanmış.
-Kanyonlar
4.Botan Kanyonu
Burası neresi? Nordüz Platosu'nda bulunan ve komşu şehirlere kadar taşan Botan Çayı, kaynağını dağlardan alıyor. Dicle Nehri'nin de bir kolunu oluşturan Botan Kanyonu, Çatak Çayı ve Büyükdere ile Çukurca Köyü'nde birleşiyor ve bu noktadan sonra ”Botan Suyu” olarak adlandırılıyor.
Neden gitmeliyim? Suyun artması sonucu oluşan vadinin en derin noktası ile yanındaki dağların zirvesi arasındaki mesafenin 1 km olduğunu belirtmeliyiz. Yolu üzerinde birkaç çayla birleşen Botan Çayı, Çat Tepesi'nde Dicle Nehri'ne karışıyor. Olağanüstü bir doğaya sahip olan bu bölgeyi, kesinlikle Siirt'te gezilecek yerler listesinde bulundurmalısınız.