Siirt'te Halay tutuklamaları, Halayla Protesto Edildi!

Siirt'te STK'lar öncülüğünde, Siirt, Mersin, Ağrı, Hakkari ve İstanbul'da Kürtçe halay eşliğinde örgüt propagandası yaptığı iddia edilerek tutuklananlar için basın açıklaması yapıldı.

TAKİP ET

BOTAN-DER İl binası önünde düzenlenen basın açıklamasına Siirt Belediye Eşbaşkanı Mehmet Kaysi, DEM Parti Siirt İl Eşbaşkanları, BOTAN-DER, İHD, KESK, DİSK, Siirt Barosu, TMMOB ve gazeteciler cemiyeti temsilcileri katıldı. Bu gönderiyi Instagram'da gör

Artı Siirt (@artisiirt)'in paylaştığı bir gönderi


Basın açıklamasını grup adına İHD yöneticisi Zozan Erdoğan Nas ve Eğitim Sen Siirt Şube başkanı Selahattin Talu okudu.


Yapılan açıkalamada, “Mersin ilinde sahilde halay çeken gençlerin gözaltına alınmasıyla başlayıp sonrasında Siirt, Ağrı, İstanbul ve Hakkâri gibi birçok şehirde Kürtçe şarkı eşliğinde halay çeken yurttaşların çalınan müzik parçası ve atıldığı belirtilen slogan içerikleri üzerinden hedef gösterildikleri, gözaltına alındıkları, soruşturma işlemlerinde kötü muamele ile karşılaştıkları ve bazı kişilerin tutuklandıkları yazılı ve görsel basına yansımaktadır.” Denildi.

Basın açıklamasının devamında ise şu ifadelere yer verdi:

Kamuoyuna yansıdığı kadarıyla yürütülen soruşturma işlemleri, teşhir boyutuna varan keyfi muameleler ve en ağır tedbir olan tutuklama tedbirinin derhal uygulanması, bizlerde mesele kürt olunca hukuki korumanın dışına çıkıldığı hukuk devletinde asıl olan düşüncelerin özgürce ifade edilmesi ve hukuki koruma altına alınması iken Kürtlerin bu kapsamın dışına alındığı endişesini bir kez daha uyandırmaktadır.

Bu tür uygulamalara ilişkin olarak anayasa mahkemesi ve avrupa insan hakları mahkemesi tarafından verilen ihlal kararları üzerine mevcut iktidar “30.04.2013 tarihinde yürürlüğe giren 6459 sayılı Kanunun 8. maddesi ile TMK m.7/2'de önemli bir değişikliğe gitmiş, değişiklik öncesinde TMK m.7/2'de yalnızca örgütünün propagandasını yapmak suç sayılmışken, yapılan değişiklikle örgütün, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek veya bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda yapan kişinin cezalandırılacağı değişikliği ile daha önce birçok yargı kararında halay ve halayda eşlik edilen şarkılara ilişkin olarak cebir şiddet ve tehdit unsurlarını barındırmadığı gerekçeleri ile beraat kararı verilmiş, bu tür söylemler ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı için hukuki koruma altına almıştır.

Ayrıca Van'da başlayıp devamında Diyarbakır, Batman ve son olarak Mardin'in Dargeçit ilçesinde yayalar için Kürtçe yazılan peşi peya ( önce yaya) yazılarına tahammül edemeyenler gece saatlerinde bu yazıları polis ve jandarma ekipleri eşliğinde silmektedirler. Bunun adı tahammülsüzlüktür. Bu açıkça Kürtlerin diline ve kültürüne yönelik inkar ve asimilasyon politikalarında bir arpa boyu yol alınamadığının göstergesidir. Biz de sivil toplum örgütleri olarak buradan açıkça sesleniyoruz; Kürtlerin diline kültürüne karşı takındığınız bu ayrımcı tutumlar bu ülkede yaşayan toplumun birlikte yaşam iradesine saldırı olup toplumun bir kesimini ötekileştirici, kutuplaştırıcı politikalardan derhal vazgeçilmelidir.”


Basın açıklamasının ardından, grup halay çekerek tutuklamaları protesto etti.


Bakmadan Geçme