Siirt'te ilk defa denendi! Kuraklığa karşı geleceğin ürünü

Siirt'te demonstrasyon amacıyla ilk defa ekilen lenoks bitkisinin hasadı yapıldı.

Demonstrasyon amacıyla ekilen lenoks bitkisinin az su ihtiyacı ile yetiştiğini belirten Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, “lenoks silajla zenginleştiriyor, özellikle süt verimliliğinin kalitesine ve süt üretiminde ciddi artışlar sağlamaktadır.” Dedi. Bu gönderiyi Instagram'da gör

Artı Siirt (@artisiirt)'in paylaştığı bir gönderi

“Son yıllarda ilkim değişikliği ile beraber az su tüketen bitkilerin değeri biraz daha ortaya çıkmıştır.” Diyen Ergün, İlimiz önemli bir tarım ve hayvancılık kenti. 1 milyon 200 bin üzerinde bir küçükbaş hayvan varlığımız bulunmaktadır. Bu hayvan varlığından dolayı kaba yem çok büyük bir önem taşımaktadır. İlimizde 37 bin hektar mera alanı bulunmasına karşılık meralarımız zayıf, o yüzden kaba yemle mutlaka desteklememiz gerekiyor. Son yıllarda ilkim değişikliği ile beraber az su tüketen bitkilerin değeri biraz daha ortaya çıkmıştır.” Dedi.

Lenoksun su isteğini kış ve ilkbahar yağışlarıyla karşılayabildiğine dikkat çeken Ergün, “Kaba yemlerin birçoğu yonca gibi değerli, yem bitkileri fazla su talebi bulunan bitkilerimiz. Özellikle son yıllarda ülkemizde lenoks dediğimiz yem şalgamı bitkisinde ekim alanları gittikçe artmaktadır. Çünkü az su isteyen ve az su tüketen bir bitkimiz. Su isteğini kış ve ilkbahar yağışlarıyla karşılayabilmektedir. Bizde bu amaçla kaba yem bitki ihtiyacını karşılamak ve yeni bir ürün olan bu bitkiyi denemek amacıyla Kurtalan ilçemizde demonstrasyon alanı oluşturduk.” İfadelerini kullandı.

Yetiştiricilik yapılan alanlarda dönüm başına 6 ton civarında yeşil ot hasadının yapıldığını söyeleyen Ergün, “Yine kırsal kalkınma yatırımlarıyla desteklediğimiz bir hayvan yetiştiriciliği işletmesindeyiz. İşletmelerin kar edebilmesi içini entegre bir üretimle, üretim ve yetiştiricilik yapması gerekiyor. Kırsal kalkınma yatırımlarıyla desteklediğimiz bu işletmede 2 dönümün üzerinde bir yerde demonstrasyon alanı gerçekleştirdik. Yetiştiricilik yapılan alanlarda dönüm başına 6 ton civarında yeşil ot hasadı olmaktadır. Tabi lenoksun silaja girebilmesidir. Silajla zenginleştiriyor, özellikle süt verimliliğinin kalitesine ve süt üretiminde ciddi artışlar sağlamaktadır.” diye konuştu.

ÇOK OKUNANLAR
Siirt'te Feci Kaza: Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti
Siirtli Firma, Dünya Devi ile Bayilik Anlaşması Yaptı
Siirt'te yeşil altın piyasada! İlk mahsulün fiyatı belli oldu
Siirt'te İŞKUR Üzerinden 75 Personel Alımı Yapılacak! İşte Branşlar ve Başvuru Şartları
Siirt'te Şehir İçi Dolmuş Ücretlerine Yüzde 40 Zam Yapıldı: Yeni Fiyatlar Açıklandı
Siirt İl Özel İdaresi'ne 35 Personel Alınacak
Siirt'te 2. Kattan Düşen Genç Kadın Hayatını Kaybetti
Amedspor 1. Lig'de evinde ilk maça çıkıyor! Amedspor Maçı hangi kanalda canlı yayınlanacak mı?
BUNLARA DA BAKIN
Siirt'te Köprü Beklerken Mizahla Karşı Kıyıya Geçtiler!
Siirtli Avukat Rezan Epözdemir Galatasaray Hakkında ''Karaborsa'' İddialarına İlişkin Suç Duyurusunda Bulundu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR