Siirt'te 'Işık Hadisesi' İlgiyle İzlendi

Siirt'in Tillo ilçesinde İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek, yaklaşık 256 yıl önce hocası İsmail Fakirulah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi, koronavirüs tedbirlerine uyularak ilgiyle izlendi.

Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu'nun himayelerinde, Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince düzenlenen organizasyon kapsamında ilçe meydanına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle az sayıda izleyici alındı. Maske kullanımı ile sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edildi.

Etkinlik için sabah namazının ardından bir araya gelen vatandaşlar, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2015 yılında dahil edilen, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?' diyerek 256 yıl önce türbesinde yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocasının başucunu aydınlatması hadisesinin, gerçekleşmesini bekledi.

Tekbir ve salavatlar getirerek güneşin doğmasını bekleyen vatandaşlar, güneşin doğmasıyla saat 06.19'da gerçekleşen ve yaklaşık 5 dakika süren hadiseyi ilçe meydanında kurulan dev ekrandan takip etti.

Hadisenin gerçekleşmesi sırasında cep telefonlarına sarılan vatandaşların da o anları telefonlarıyla kaydettiği görüldü.

Vali Vekili Resul Özdemir burada yaptığı açıklamada Işık hadisesi'nin bugün Kovid-19 tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda katılımcıyla izlendiğini söyledi.

Vali Vekili Özdemir 'İsmail Fakirullah Hazretleri tarafından yetiştirilen İbrahim Hakkı Hazretleri, pozitif ve İslami ilimlerde büyük bir başarı yakalamış, inşa ettiği ışık hadisesi düzeneği ile hocasına olan muhabbetinin, saygının ve aşkının en güzel örneğini göstermiştir.' dedi.

İbrahim Hakkı Hazretlerinin aynı zamanda astronomi, geometri gibi pozitif ilimlere ışık tutan 'Marifetname' adlı eserin yazarı olduğunu hatırlatan Özdemir, İbrahim Hakkı Hazretlerinin en önemli eserlerinden birinin de bu hadise olduğuna dikkat çekti.

Vali Vekili Özdemir, 'Yeni yılın ilk güneşi, eğer hocamın başucuna düşmezse, ben o güneşi neyleyim?' diyen İbrahim Hakkı Hazretleri, hocasına olan saygısını, muhabbetini en güzel şekilde somut olarak gösterdiğini ifade ederek, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 18. yüzyılın ortalarında zirvesinde olduğu astronomi bilgisini de kullanarak, kurduğu sistemle bunu gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın da 5 bin yıllık geçmişi olan ilçenin uzun yıllar öncesinde bilimde zirve yaptığını anlattı.

Bilimde gerçekleşen en önemli gelişmelerden birinin Işık hadisesi olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:

'İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası İsmail Fakirullah Hazretlerine vefa borcu için yeni yılın ilk güneşini onun kabrinin başına indiriyor. İbrahim Hakkı Hazretlerinin babaları, Fakirullah Hazretlerinin birkaç metre ilerisinde yatmaktadır ama babasının değil, üstadının başına bu güneşi indiriyor. Tabii güneşi buraya indirmekle çok farklı mesajlar iletiyor. 'En karanlık noktayı bile aydınlatırız' diyerek bize karanlıkların içinde kalmamamız ve karanlığı aydınlatmamız gerektiğini vurguluyor. İnsanlar bunu izlerken gerçekten muhteşem duygular içerisine giriyor.' diye konuştu.

Tillo Belediyesince alanda bekleyen vatandaşlara çay, çorba ve simit ikramında bulunuldu.

Programa, Vali Vekili Resul Özdemir, Vali Yardımcısı Selim Erkovan, Tillo Kaymakamı Lokman Düzgün, Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, İl Emniyuet Müdür Yardımcısı Ali Kırda, protokol üyeleri ve sınırlı sayıda vatandaşlar katıldı.

Işık hadisesi

Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734'te vefatının ardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?' diyerek arayışa girmişti. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yapmıştı.

Her yıl ekinokslarda doğan güneş, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011'de değişik üniversitelerinden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.

Bakmadan Geçme