Siirt'te Kadın İşçilerin Hakları Sömürülüyor

Fıstık hasadının başladığı Siirt'te erkeklerden daha düşük yevmiyeyle çalıştırılan kadınların hakları sömürülüyor.
Eylül ayında fıstık hasadı yapmak üzere bağ ve bahçelerde ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınlar, erkeklerle aynı mesai süresince daha fazla iş yapmalarına rağmen erkeklerden daha düşük yevmiye alıyor.
Günün ilk ışıklarında işe başlayıp akşama doğru 17.00'a kadar çalışan kadınların günlük aldığı yevmiye 75 lira olurken, kadınlarla aynı mesai usulü çalışan erkekler ise günlük 120 lira alıyor.
Kendilerinden feragat edip güneş altında zorlu mesailerini sürdüren kadınlar, ayrıca sigortasız çalıştırılıyor.
Erkeklerden daha fazla iş yapıp daha fazla yorulan kadınlar, haklarının sömürülmesini istemiyor.
Bu arada kadınların maaşına zam yapılmasını istemeyen işverenler, kadınlara fıstık fiyatları hakkında da herhangi bir açıklama yapmıyor.
Zor şartlar altında evlerine ekmek götüren kadın, okul harçlığını çıkarmaya çalışan öğrenciler, haklarının bariz bir şekilde sömürüldüğünü dile getiriyor.

-'Sigortasız çalışıyoruz'

Artı Siirt Haber Ajansına açıklamada bulunan lisede hemşirelik okuyan Rojin Sadak (16), çalışma koşullarını anlattı.
Saat 6 gibi fıstık bahçelerine gelip işe başladıklarını belirten Sadak, 'Saat 09.00 gibi ara veriyoruz on beş dakika kahvaltı için. Saat 12.00'de öğle yemeği için bir yarım saat daha mola veriyoruz. Ondan sonra çalışıyoruz saat 17.00'a kadar. Günlük yevmiye eğer yemeği biz getiriyorsak 80 lira eğer onlar getiriyorsa 75 lira. Fıstık topluyoruz. Dalları ve yaprakları birbirinden ayırıyoruz sonra çuvallara koyuyoruz. İşimiz zordur. Ağır oluyor sabahtan akşama kadar bu güneşin altında çalışmak ama mecbur olduğumuz için çalışıyoruz. Çuvalları taşımak o ağırlığıyla bizi fazlasıyla yoruyor. Sigortasız çalışıyoruz. Genel olarak öğrenciler gelip topluyor. Okul harçlığı için. Fıstıkların ne kadara satıldığını söylemiyorlar işçilerin yevmiyesi zam almasın diye.' diye konuştu.

- 'Emeğimiz karşılığı eşit olsun'


27 yaşındaki Hızna Kansu ise erkeklerin kendilerinden neredeyse 2 kat daha fazla maaş aldıklarını belirterek, 'Erkekler bizden iki kat daha fazla maaş alıyor. Aynı işi yapmamıza rağmen kadınlar 75 lira alıyor erkekler 120 lira maaş alıyor. Biz kadınlar olarak onlardan daha fazla iş yapmamıza rağmen. İsteğimiz o ki bizde onlar gibi aynı parayı almak. Emeğimiz karşılığı eşit olsun. Çalıştığımız saatte fazla.' ifadelerini kullandı.
İş imkanının kısıtlı olduğunu dile getiren Kansu, 'Buralarda başka çalışma alanı yok. Yani sigortalı bir iş olsun ya da asgari ücretli bir iş olsun yok. Olsaydı gidip orada çalışırdık. Gelip bu zorluklara katlanmazdım. Bir ay çalışıyorum bin lira alamıyorum. En fazla 10-15 gün çalışabiliyoruz. Çalıştığımız para a ev giderleri yetmiyor. Zaten kirada oturan varsa ay sonunu borçla getiriyor.' şeklinde konuştu

'Emeğimizin karşılığını alamıyoruz'

70 yaşındaki Hazal Çiçek de herhangi bir geliri olmadığı için o da çalışmaya geldiğini ifade ederek, 'Ay sonunu zor getiriyoruz. Yaşımdan ve çalışma koşullarından dolayı zorlansam da çalışmaya mecburum. Ben de erkek ve kadınlar arasındaki yevmiye farkından şikayetçiyim. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Bakmadan Geçme