Siirt'te Kentsel Dönüşüm Projesi de mi Hayal Olacak? Mahalle Sakinleri Artı Siirt'e Konuştu!
Siirt'te Kentsel Dönüşüm Projesi bilmecesi devam ederken, Artı Siirt Haber Ajansı muhabirleri kentsel dönüşümün başlatıldığı belirtilen Karakol Mahallesi sakinleri ile görüştü.
Siirt Karakol Mahallesinde 24 Mayıs 2023 tarihinde kentsel dönüşümün 1'inci etabının ilk çalışması kapsamında metruk evin yıkımından sonra çalışmaların durduğunu belirten mahalle sakinleri kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasını isterken bazı vatandaşlar da kentsel dönüşümün mahalle sakinlerini mağdur ettiğini iddia etti.
Kentte hayal olan birçok proje gibi bu projenin de hayal olunmasından endişe ediliyor. Evlerine hak edilen değerin çok altında fiyat verilmesinden dolayı projenin kendilerine bir yarar sağlamayacağını belirten vatandaşlar, yetkililerin daha sağlıklı bir çalışma yapmasını istedi.
Artı Siirt Haber Ajansı mikrofonlarına konuşan Mahalle sakinlerinden Asrın İş Adamları Derneği Siirt Şube Başkanı M. Zafer Doğrusever, “Vatandaşlarımız burada mağdur edilmeden ve onların da bir an önce imza atarak bu projeye katkı sağlamalarını istiyoruz.” Dedi.
Kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşların mağdur edilmeden hak sahiplerine hak edildiği desteğin verilmesini belirten Doğrusever, tapuda bilinmeyen insanların olduğu ve gerçekte hak sahibi olan insanların tapularından dolayı mağdur edilebileceklerini söyledi.
“İş insanları olarak her zaman memleketimizin yanındayız.” Diyen Doğrusever, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Öncelikle kentsel dönüşümün çok geç kalınmış bir proje olduğunu ve bir an önce yapılması gerektiği belirtmek isterim. Biz yıllarca bunu dile getiren bir STK olarak ve bir an önce bu birinci etabın başlatılması ve buradaki hak sahiplerinin mağdur edilmemesi gerekiyor. Çünkü burada bilinmeyenler yani tapuda bilinmeyen insanların olduğu ve gerçekte hak sahibi olan insanların tapularından dolayı mağdur edileceklerinden dolayı bunların yapılmaması gerektiğini ve bunlara bir çözüm üretilmesini bakanlık tarafından istiyoruz. Vatandaşlarımız burada mağdur edilmeden ve onların da bir an önce imza atarak bu projeye katkı sağlamalarını istiyoruz. Memleketimiz için ülkemiz için artık bundan sonra memleketimiz refah düzeyin daha iyi bir yere gelebilmesi için ve bu nadide güzel Cumhuriyet Caddemizin bir an önce eski günlerine kavuşmasını için bunları hep birlikte el ele vererek yapmamız gerektiği kanaati içerisindeyim. Biz iş insanları olarak her zaman memleketimizin yanındayız. Ne gerekiyorsa hangi platformda olursa olsun biz katkı sağlamaya da hazırız.”
Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşların mağdur edildiğini iddia eden Mahalle sakinlerinden Halit Oktay, “20 yıl önce de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında çalışmalar başlattıklarını iddia edenler halen kentsel dönüşümün yapılacağını belirtiyor” dedi.
Vatandaşın kentsel dönüşüm istemediğini söyleyen Oktay, Hiçbir zaman istemiyoruz. Hiç kimse de memnun değil. Bazıları var evi 70 metrekare onlar zannediyor ki evleri kentsel dönüşüme girdiğinde 3 katlı ev yapacaklar yerine. 70 metrekare evinin değerini hesaplamışlar öyle bir para verecekler ki bir televizyon parası etmiyor. Diğerleri istemiyor kentsel dönüşümü. Şu evin sahibine 3-5 milyon TL versen şimdi sana evini vermeyecek. Yıktıkları zaman ne verseler odur. Sahibi ne yapsın nasıl yapsın? Mağdur oldu gitti. Biz burada hepimiz mağduruz. İlk yıktıkları evin 3-5 yıldır yıkık halde ve içinde kimse yoktu. Hırsızlar giriyordu, uyuşturucu kullananlar giriyordu o yüzden yıkılmasını istiyordu. Bir kepçe geldi oraya iki gün çalıştı dediler ki kentsel dönüşüm başladı. 20 yıldan beri bak Mervan Gül belediye seçimlerini kazandığı günün ertesi komşum çağırdı beni dedi gel belediyeye gidelim. Neden gidelim diye sordum işte kentsel dönüşüme girecek buralara bütün evleri yıkıp yenisini yapacaklar dedi. Ben de dedim ki bir karış toprak vermiyorum. O gün bugündür daha hiçbir çalışma yok. 100 kere geliyorlar buraya işte ölçtük, biçtik, yapacağız hani nerede? Ne yapması? Önce bu halkı memnun etsin ondan sonra gelsin desin ben burayı yıkayım mı yıkmayayım mı? Vatandaş kesinlikle kentsel dönüşüm istemiyor. Yüzde 5 yüzde 10 isteyen olabilir fakat geri kalan hiç kimse istemiyor.” Şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm çalışmalarını desteklediğini belirten ve 30 yıldır Karakol Mahallesinde oturduğunu ifade eden, Abdullah Bozan ,”Kentsel dönüşümü istiyoruz değil istemiyoruz. Biran önce bize imkanlar versinler ki ona göre evimizi boşaltalım. Benim evim ikinci etapta yıkılacak. Ben imza atmadım ama başka arkadaşlarımız komşularımız imza verip parasını vermişler. Buranın kentsel dönüşüme girmesini istiyoruz. Mağdur kimse yok şuana kadar duymadık. Devletimiz imkan sağlıyor. Bazı arkadaşlarımız var komşularımız var vermişler onlara atıyorum 1+1 evi var normal ödenek vermiş. Parasını vermiş. Kentsel dönüşüm başlamasını istiyoruz bir an önce. Dört gözle de bekliyoruz.” Dedi.
Bir başka mahalle sakini Mehmet Nuri'de kentsel dönüşüm çalışmalarını desteklediklerini ama herhangi bir çalışmanın başlatılmadığını söyledi.
Eski birkaç binanın yıkıldığını ifade eden Mehmet Nuri, “Biz kentsel dönüşümü istiyoruz ama yapmasalar da bir şey demeyiz. Kimse burada kentsel dönüşüm için bir çalışma başlatmadı. Zaten başlatmadıkları da belli oluyor. Yıkık eski evleri yıkıyorlar sadece başka bir çalışma yok.” Dedi.
Mahallede esnaf olan bir vatandaş ta, kentsel dönüşüm çalışmalarının bir rant kapısına döndüğünü belirterek şunları söyledi:
“Esnaf olarak ben kentsel dönüşüme karşıyım. Millet mağdur olacak. Milletin faydası yok. Bu rantla alakalıdır yani ne esnafa ne de millete hiçbir faydası yok. Şimdi burada yıkılan bir bina vardı. O bina milletin üstüne yıkılacak diye onu yıktılar dediler kentsel dönüşüm başladı. Milleti caydırmak için yani satmayanlar var onları böyle düşük fiyata yerleri almak için yapıldı. Onun dışında yapılan bir şey yok. Şu an mahallede hiçbir çalışma yok. Köşe bir bina milletin üstüne yıkılacak diye orası yıkıldı. Kentsel dönüşümle alakası yoktu.