Siirt'te Mesleki Ve Teknik Eğitim Çalıştayı Düzenledi
Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu'nun katılımı ile Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayda Mesleki eğitim ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler, sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Mesleki ve Teknik Eğitim programlarının tanıtımıyla devam etti.
İki oturum halinde düzenlenen Çalıştay programına; Vali Hacıbektaşoğlu, Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tekin Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Deniz Edip, Siirt Ticaret Odası Başkan Vekili Özgür Çalapkulu, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cemal Koyuncu ilgili kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, meslek odaları ve sektör temsilcileri ve okul müdürleri katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürü Deniz Edip, mesleki ve teknik eğitimin durumu, Çalıştay'ın amacı ve hedeflerini de belirten bir açılış konuşması yaptı.
Edip, meslek eğitimin kalitesinin artırılması ve meslek lisesi öğrencilerinin istihdamdaki rolüne değindi.
Geçmişte istihdamda çok büyük eksikliği kapatan mesleki ve teknik eğitimin önünün kapatıldığını aktaran Edip, "Geçmişte en başarılı öğrenciler meslek liselerine gidiyordu. Mezun olduktan sonra iş imkânı bulabiliyordu. Maalesef süreç tersine işledi. 28 Şubat'ta katsayı uygulamasıyla bu okullar gözden düşürüldü. Bugün tüm gelişmiş ülkelerde başarılı öğrenciler meslek liselerine gidiyor. Üniversite meslek vermez diploma verir. Eskilerin değimiyle sanat altın bileziktir. Yeni düzenlemeyle meslek liselerin cazibesi daha da artacak." diye konuştu.
Vali ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu da konuşmasında, mesleki ve teknik liselerin önemine değindi.
Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerin ücretlerinin devlet tarafından karşılanacağı ve önemli değişiklikle üç yılın sonunda asgari ücretin yarısı kadar ücret alacaklarını belirten Vali Hacıbektaşoğlu, mesleki eğitimin okul öncesi, hatta hayatın her aşamasında olması gerektiğini söyledi.
28 Şubat'ta büyük darbe vurulan mesleki eğitimin son yapılan değişiklikle hayatın merkezine oturtulduğunu belirten Vali Hacıbektaşoğlu, şunları kaydetti:
"Maalesef 28 Şubat'ta çok büyük bir darbe vuruldu meslek ve teknik eğitime. Yapılan düzenlemeyle mesleki eğitimi tekrar hayatın merkezine koymuş olacağız. Meslek eğitim kanununda yapılan değişiklikle mahalle bakalı da bir okul haline geliyor. Bir atölye de meslek öğrenecek okul haline geliyor. Yani orada çocuk babasının yanında çalışarak mesleki eğitimini tamamlayabilir ve sonraki süreçte de eğitim hayatına devam edebilecek."
Vali Hacıbektaşoğlu, mesleki eğitim çalıştayı'nın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Daha sonra Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı, gün boyu iki oturum halinde katılımcıların görüş ve önerileri doğrultusunda devam etti.