Siirt'te Mutant Virüs Vakası Var mı? İşte Cevabı

Türkiye'de 76 ilde görülen mutant virüsün henüz Siirt'te görülmediği öğrenildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''Bugüne kadar 76 ilimizde toplam 41.488 B.1.1.7 (İngiltere) mutantı, 9 ilimizde toplam 61 B.1.351 (Güney Afrika) mutantı, 1 ilimizde 2 B.1.427 (California-NewYork) mutantı ve 1 adet de P.1 (Brezilya) mutantı tespit edilmiştir.' dedi.

Birçok insan mutant virüsünün ne olduğunu araştırmaya başladı. Mutant virüsü; koronavirüsün farklı versiyonları anlamına gelmektedir. Virüsteki kalıcı değişiklikler olarak bilinmektedir. Peki ama mutant virüs Siirt'te görüldü mü?

Artı Siirt Haber Ajansının, İl Sağlık Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre, Siirt'te mutant virüsün henüz görülmedi.

Yetkililer, son aylarda koronayla mücadelede büyük başarı gösteren ve haritada mavi grupta yer alan Siirt'te tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Şu an mutant virüsün bulunmaması, olmayacağı anlamına gelmediğini belirten yetkililer, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini kaydetti.

Mutant nedir?

Mutant, organizmaların X, Y, Z, Gama ve benzeri hiper ışınımlara maruz kalması sonucunda hücre çekirdeğindeki DNA dizilimlerinde ve sarmallarında bozulmalar meydana gelmesiyle canlının fizyolojik ve biyolojik özelliklerinde gözle görülür değişmelerin görülmesidir.

Mutant virüsü nedir?

Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik.

RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

Mutant virüsü belirtileri nelerdir?

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İngiltere'de ortaya çıkan mutasyonlu koronavirüse ilişkin DHA'ya açıklama yaptı.

Prof. Dr. İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücülüğünün az olmasının iki nedeni olabileceğine vurgu yaparak, 'Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor. Kısıtlamalara uymak gerekiyor, vatandaşlarımız şunu düşünmeli; eğer yüzde 70 bulaştırıcılık fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere'den gelen 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini biliyoruz, yakınları da karantinada. İngiltere'deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir' ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme