Siirt'te şal şepik kumaşı dokuma atölyesi açıldı
Siirt'te coğrafi işaret almış Şal Şepik kumaşının üretilmesi için Siirt Tarım ve Ağaç Müzesi'nde Şal Şepik Kumaşı Dokuma Atölyesi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Açılış törenine, Siirt Valisi Dr. Kamal Kızılkaya, Siirt Olgunlaşma Enstitü Müdürü Elif Bobuş ve il protokolü katıldı.
Şal Şepik Kumaşı Dokuma Atölyesi'nin açılış etkinliği, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından söz alan Siirt Olgunlaşma Enstitüsü müdürü Elif Bobuş, “Siirt'imizin kadım geleneğinden gelen bir miras olup, yöremizin el emeğini, zarafetini ve sanat anlayışını yansıtan önemli biri kültürel değerdir.” Dedi.
“Ustalar tek bir kumaşın çözgüsü için neredeyse 10 kilometre yol katletmektedirler.”
Kumaşım yapım aşamasında ustaların kilometrelerce yol kat ettiğini belirten Bobuş, “Ustalar tek bir kumaşın çözgüsü için neredeyse 10 kilometre yol katletmektedirler. Kumaşa parlaklık veren ve kumaşın mukavemetini kirişleme işlemi için dağlardan topladıkları özel otlarla fırçalarını elleriyle yapmaktadırlar. Ortalama 33 santim ende bin 220 ilmik le sabrın dokuma sürecindeki marifetini sergilemektedir. Şal Şepik kumaşı kadim dokuma sanatının bir yadigarı. Zarafetin ve sadeliğin, dokuma tezgahlarında sabırla, heyecanla, ustalıkla ve emekle somutlaşan halidir. Şal Şepik, geçmiş ile bugünü bir birine bağlayan bir köprü, yitip gitmeye direnen bir hatıradır. Bu atölye kültürel mirasımızı korumasının yanı sıra yeni nesillere bu sanatı öğretmek için bir eğitim merkezi olacaktır.” Diye konuştu.
Etkinlikte konuşan Siirt Valisi Kemal Kızılkaya'da, “Şal Şepik konusu ülkemizde el yapımı el sanatı olarak bence hak ettiği yeri halen bulmamış ve keşfedilmeyi bekleyen çok değerli bir kültürel ürünümüz.” Şeklinde konuştu.
Kızılkaya, konuşmasının devamında ise şunları söyledi:
“İnşallah bütün Siirt'e, Türkiye'ye ve daha sonra Dünya'ya Şal Şepik kumaşını ihraç edebileceğimiz günleri hayal ettik. Dünya çapında şu kumaşı şu ceketi Avrupa'da, İstanbul'da büyük mağazaların vitrininde göreceğimiz günleri hayal ediyoruz. Bundan çok kişinin kazanç elde edeceği büyük bir rüyanın başındayız.”