Siirt'te Ulusal Siirt Keçi Çalıştayı Gerçekleştirildi
Siirt Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı işbirliğiyle üniversitemizde 'Ulusal Siirt Keçi Çalıştayı' düzenlendi. İki gün süren çalıştayın birinci günü mühendislik fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.
Çalıştaya ilk olarak; Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali İLBAŞ, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün DEMİRHAN, Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel KÜÇÜK, DİKA Genel Sekreteri Dr. Murat KATI, ve Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat ŞINDAK tarafından açılış konuşmalar yapılarak başlandı.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat ŞINDAK; Üniversitemiz ve Dicle Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen “Ulusal Siirt Keçi Çalıştayı”na hoş geldiniz. İlimiz, iklim ve coğrafik yapısı bakımından küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için uygundur. Doğal olarak günümüzde insanımızın sosyal kültürel ve ekonomik hayatında koyun ve keçi çok önemlidir. Özellikle ülkemizde sığırlardan sonra en çok hayvansal proteinin sağlandığı hayvan türleri koyun ve keçilerdir.
Ülkemizde TUİK verilerine göre 2022 yılında 11.5 milyon keçi vardır. Siirt keçi yetiştiriciliğinde Türkiye'de 4.dür. Yaklaşık 40 yılda nüfusumuz %86 oranında artarken Türkiye gibi kurak ve sıcak iklim şartlarına göre en uygun hayvan türleri olan koyun ve keçi sayısının azalması çok büyük çelişki oluşturmuştur. Keçi yetiştiriciliği koşullarının tatminkâr düzeylere getirebilmesi, mera ve otlak alanların kullanım kolaylığı ile sosyal kültürel destek kanallarının açılması yoluyla ortaya çıkarılacak statü kazanımlarının yanında, hayvanların döl verimlerinin arttırılması, gen kaynaklarının korunması, hayvansal ürünlerin miktar ve kalitesinin arttırılması, hayvan beslemeye ilişkin düzenlemelerin yapılması ve biyoteknolojik yöntemlerinin etkin olarak kullanılmasına bağlı olacaktır.
Çalıştayımıza davetimizi kabul ederek teşrif eden konuşmacılarımıza, dinleyici olarak meslektaşlarımıza, sektör paydaşlarına ve çalıştayımıza destek veren DİKA'ya şahsım ve düzenleme kurulu adına teşekkür ederim. Çalıştayın ilimize, üniversitemize, yetiştiricilerimize ve ve bütün katılımcılara yararlı olmasını dilerim. Sözlerini dile getirdi.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat ŞINDAK konuşmasının ardından konuşmacılara Plaket ve Katılım belgesi takdim etti. Çalıştayın birinci oturumuna Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ögr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa GARİP başkanlık etti. Çalıştayın bu oturumunda Prof. Dr. Mürsel KÜÇÜK tarafından dünden bugüne Siirt keçiciliği, Prof. Dr. Abdullah KAYA tarafından Keçi yetiştiriciliğinde Sürü Sağlığı ve Yönetimi, Prof. Dr. Suphi DENİZ tarafından Keçi Besleme Pratikleri ve Güncel Yaklaşımlar konuları işlendi.
Öğlen molasının ardından çalıştayın ikinci oturumuna Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ögr. Üyesi Prof. Dr. Suphi DENİZ başkanlık etti.
Çalıştayın bu oturumunda Prof. Dr. Mustafa Numan BUCAK tarafından Keçilerde Üreme Teknolojileri ve Suni Tohumlamanın Önemi, Prof. Dr. Mustafa GARİP tarafından Keçi Yetiştirme ve Temel İlkeler, Doç. Dr. Yalçın YAMAN tarafından Çiftlik hayvanlarında hastalıklara karşı genetik dirençli yetiştiricilik: Tek sağlık perspektifinden bir bakış ve Doç. Dr. Tuncay TUFAN tarafından Siirt'te Mera Kalitesi, Kullanımı ve Sorunları hakkında bilgiler aktarıldı. Oturumların ardından çalıştay raporu hazırlandı.
Çalıştayın ikinci gününde; Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezlerine teknik gezi düzenlenerek yetiştiricilere merkezler hakkında tanıtım yapıldı.