Siirt ve Şırnak'ta Döviz Tercihi, Türk Lirası Karşısında Büyük Kayba Yol Açtı! Hangi Şehir Dolar Tercih Etti Hangisi TL? İşte Şehirlerin Kazandıkları ve Kaybettikleri
Son bir yılda enflasyonun yüzde 61,8 artması ve dolar kurunun yüzde 24 değer kazanmasıyla birlikte, Türkiye genelinde döviz mevduatlarında azalma yaşanırken, Siirt bu eğilimin dışında kaldı. Siirt'te vatandaşlar döviz mevduatını tercih etmeye devam ederek, Türk Lirası'na kıyasla reel kayıplar yaşadılar. Döviz mevduatındaki bu tercih, Siirt'in ekonomik belirsizliklere karşı TL yerine dövizi seçtiğini ve sonuç olarak kayıplarını artırdığını gösteriyor.
Son 1 yılda enflasyon yüzde 61,8 artarken dolar kuru yüzde 24 değer kazandı. Mevduat faizi zaman zaman yüzde 60'ın üstüne çıkarak enflasyonla savaşabilecek en önemli yatırım araçlarının başında geldi. Önceki yıllarda hızla döviz mevduatına dönen vatandaş ve şirketler de geçen yıl döviz mevduatı yerine Türk Lirası'nı tercih etmeye başladı. Peki hangi şehir TL'yi hangi şehir dövizi tercih etti? İşte şehirlerin durumu...
Son 1 yılda enflasyon yüzde 61,8 artarken dolar kuru yüzde 24 değer kazandı. Geçen yıl Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önceki ekonomi politikasının aksine "rasyonel politikalara" dönmesi ve güçlü faiz artırımlarının ardından özellikle mevduat faizi zaman zaman yüzde 60'ın üstüne çıkarak enflasyonla savaşabilecek en önemli yatırım araçlarının başında geldi.
Önceki yıllarda hızla döviz mevduatına dönen vatandaş ve şirketler de geçen yıl döviz mevduatı yerine Türk Lirası'nı tercih etmeye başladı.
TL tasarruf mevduatı 3.5 trilyon lira arttı. Döviz mevduatı da 3 milyar dolar azaldı. Başta başkent Ankara olmak üzere büyük şehirler dolardan kaçıp Türk Lirası mevduattan enflasyona en yakın getiri sağlarken Şırnak, Osmaniye ve Manisa'da vatandaş dolara devam dedi ve kaybetti
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun açıkladığı il bazındaki bankacılık rakamlarına göre geçen yıl seçimlerin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önderliğinde başlanan yeni ekonomi programına güvenip tasarrufunu Türk Lirası'na dönen 10 il arasında Ankara da bulunuyor.
Rakamlara göre Türkiye genelinde döviz mevduatı son 1 yılda yüzde 1.6 azaldı.
Habertürk'ten Rahmi Ak'ın aktardığına göre döviz mevduatı en çok azalan il yüzde 25 ile Iğdır, yüzde 23,5 ile Ankara, yüzde 22,4 ile Kırşehir oldu. Dövizden kaçan ilk 10 il arasında diğer büyük şehrimiz İzmir ile Bartın, Kırklareli, Karabük, Yalova ve Amasya da bulunuyor.
Peki bu şehirler dövizden kaçınca ne oldu?
Son 1 yılda enflasyon yüzde 61,8 artarken dolar kuru yüzde 24 değer kazandı. Yani döviz mevduatında kalanlar veya bu yatırımlarına devam edenler reel olarak epey kaybetti. Rakamlar dövizde kalanın 1 yılda reel olarak yaklaşık 38 puanlık kaybının olduğuna işaret ediyor.
Geçen yıl Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önceki ekonomi politikasının aksine rasyonel politikalara dönmesi ve güçlü faiz artırımlarının ardından özellikle mevduat faizi zaman zaman yüzde 60'ın üstüne çıkarak enflasyonla savaşabilecek en önemli yatırım araçlarının başında geldi.
Önceki yıllarda hızla döviz mevduatına dönen vatandaş ve şirketler da geçen yıl döviz mevduatı yerine Türk Lirası'nı tercih etmeye başladı. TL tasarruf mevduatı 3.5 trilyon lira arttı. Döviz mevduatı da 3 milyar dolar azaldı.
Başta büyük şehirler olmak üzere bir çok il, dolardan kaçıp Türk Lirası mevduattan enflasyona en yakın getiri sağlarken Şırnak, Siirt ve Manisa'da vatandaş dolara devam dedi ve kaybetti.
TL'ye en çok güvenen şehir
Türk Lirası'na en çok güvenen şehir ise Kastamonu oldu. Bu ilde Türk Lirası mevduat yüzde 100'ün üstünde arttı. Kastamonu'da TL mevduatı 17 milyar lira tırmandı. Kastamonu'yu Doğu'daki sınır illerimiz Ardahan, Kars ve Iğdır takip etti. Tunceli'de TL mevduatı yüzde 87 arttı. Dövizdeki durağanlığa ve yüksek TL mevduat faizine rağmen Şanlıurfa, Gaziantep, Şırnak, Malatya ve Kahramanmaraş'ta TL mevduat artışı yüzde 30 düzeyinde sınırlı kaldı. Bu rakam (artış) normal şartlarda yani hiç ana paraya dokunulmadığını varsayarsak faiz etkisi nedeniyle yüzde 50-60 civarında olmalıydı.