Siirtli Ebeveynler Dikkat! Mevsim Geçişlerinde Çocuklarınız İçin Dikkat Etmeniz Gerekenleri Uzman Dr. Uslu Anlattı!
Sonbahar mevsimine girmemizle birlikte çocuklar için emvsim geçişlerinde dikkat edilmesi gerekenleri, Siirt Özel İbni Sina Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Enver Uslu, Artı Siirt Haber Ajansı mikrofonlarına anlattı.
Yaz mevsiminin sona ermesi ile birlikte hava sıcaklıklarındaki ani değişimler bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek, çeşitli hastalıkların yayılmasına zemin hazırladığını belirten Uslu, “Çocuklar sarılmayı, kaynaşmayı, iç içe olmayı, oynamayı severler haliyle bu hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor.” Dedi.
Mevsim geçişlerinde en sık olarak üst solunum yolu enfeksiyonu özellikle orta kulak enfeksiyonu, alerjik durumlar, mide barsak problemleri ve psikolojik rahatsızlıkların görüldüğünü söyleyen Uslu, bu süreçte ebeveynlerin bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:
“Hijyen kurallarını yeniden hatırlatın.”
Çocuklar kalabalık ortamlarda bulunacaklarsa el yıkama, kağıt mendil kullanma, öksürüp hapşırırken ağzını kapatma gibi temel kuralları mutlaka öğrenmeli ve uygulamalıdır.
“Terletmeyen ince katlar halinde giydirin.”
Değişken havalarda çocukları doğru giydirmek çok önemlidir. Hava serinlediği için kalın giydirilen çocuklar çabuk terleyerek daha çabuk hastalanabilir. Çocukları ince katlar halinde giydirmek ve terletmeyecek kumaşları seçmek önemlidir. Çok terleyen çocuklarda yedek elbise bulundurmalıdır.
“Kapalı ve kalabalık ortamlarda dikkatli olun.”
Daha çok kapalı ve kalabalık ortamlarda vakit geçirmeye başladık.. Bu durum da çocukların birbirine enfeksiyon bulaştırmalarına neden olur. ev ve sınıflar iyi havalandırılmalıdır.
“Vitamin alsın derken hasta etmeyin.”
Mevsim geçişlerinde ailelerin en çok endişe ettiği konuların başında bağışıklık sisteminin düşmesi gelmektedir. Ebeveynler bu konuda çeşitli ilaç ve vitamin takviyelerine başvurmak isteyebilmektedir. Bu noktada bitkisel olarak sunulan ürünler bile doktor tavsiyesi ile kullanılmadığında zararlı olabilmektedir. Çocuğun vitamin ve mineralleri ilk olarak doğal yollardan karşılanmaya çalışılmalı daha sonra doktoru tavsiye ediyorsa bu konuda gerekli planlama yapılmalıdır.
“AŞILAMA”
Özellikle yoğun göç alan bir bölgede yaşamamızın dezavantajı olarak mevsim geçişlerinde kızamık su ciceği gibi bulaşıcı hastalıklar daha sık görülmekte. Çocuklarımızın rutin sağlık bakanlığı aşıları yanında grip aşısı, menenjit aşısı yapılmasını öneriyoruz.”
Çocuklarda ateş, öksürük, burun akıntısı gibi şikâyetlerin hafife alınmaması gerektiğini dile getiren Uslu, son olarak sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Basit bir grip nezle olabileceği gibi daha ağır bir tablo olan bronşiolit zatürre hatta enfeksiyonun yayılması sonucu menenjite kadar gidebileceği durumlar görebiliyoruz. Böyle durumlarda bir çocuk doktoruna başvurulmasını öneriyorum.”