Uzmanlar uyardı: Çadırkentler için büyük tehlike... Yeni bir felakete yol açabilir
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 23 gün geçti. Depremin ardından kurulan çadırkentler depremzedelerin sıcak bir yerde uykuya dalması için en iyi yöntem olarak gözükürken arkasındaki tehlikeyi gözden kaçırmamak gerekiyor. Uzmanlar büyük bir tehlikeye dikkat çekti. Çıkabilecek bir kıvılcım çok daha büyük yaralara hatta felakete sebep olabilir.
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 23 gün geçmişken depremzede vatandaşlar da yaşamlarını çadırlarda sürdürüyor.
AFAD'ın paylaştığı son verilere göre 11 ilde 332 noktada çadır kent alanları oluşturuldu.Bireysel taleplerle birlikte şimdiye kadar 356 bin çadır kurulumu tamamlandı.
Bir diğer sorun da çadır kentlerde olabilecek yangınlar.İlk yangın vakası yaşandı.
Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinin Yenişehir Mahallesi'nde bulunan çadır kentte dün sabaha doğru yangın çıktı. Çıkan yangında birçok çadır yanarken, 3 kişi de hafif şekilde yaralandı. Yangının elektrikli ısıtıcıdan çıktığı belirtildi. TEHLİKEYİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILABİLİR?
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, uzmanlar, muhtemel bir yangın tehlikesine karşı yapılması gerekenleri değerlendirdi.
Arama Kurtarma (AKUT) Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, daha şimdiden çadır yangınlarına dikkati çekmek gerektiği görüşünde.
Bazı yerlerde çadır kentlerin birbirine biraz yakın kurmak zorunda kalındığı için yangın riskinin önemli bir problem haline dönüşebildiğini kaydeden Mahruki, "Şu an İstanbul ve pek çok büyükşehrin itfaiyesi bölgede ve olası bir yangında hızlı müdahale için orada bulunuyor. Çadır kentlerde her zaman yangın riskleri var. Bunu düşünmek ve ona göre önlem almak gerekir" uyarısında bulundu.
Çadır kurulumunda yeterli mesafenin olması, kullanılan elektrikli cihazların kablo ve bağlantılarının kontrol edilmesi ve bunların sudan uzak tutulmasının riskin azaltılabileceğine işaret eden Mahruki, şunları kaydetti:
"Sonuçta insanlar çadırlarda oturmaya ve malzemelerini kullanmaya pek alışkın değil. Dolayısıyla böyle bir sürecin içerisinde yaşamak durumunda kaldıklarında çocuk ve yaşlılar için bu tür riskler elbette artıyor. Bu risklere karşılık itfaiye ekiplerini hazır tutmak, önlem almak ve çadır kentte yaşamak durumunda kalan vatandaşlarımızı bilgilendirmek gibi koruyucu tedbirler almakta çok büyük fayda var. Çadır kumaş olduğu için çok kolay yanan bir malzemedir. Bu yüzden dikkat etmek lazım." ISITICILARIN TÜRÜ ÇOK ÖNEMLİ
Devletin belirlediği alanlarda çadır ve konteynır kent yaptığını ve bunun altyapısını da oluşturduğu hatırlatan Taşkaya, "Standartlara uymak gerekir aksi taktirde sıkıntılar olur" dedi ve ekledi:
"Kablo çekilir, ısıtıcı ve soba verilir. Sobaların yönü ve yakma tekniği anlatılır ve yangın tüpleri hazır bulundurulur. Örneğin kullanılan ısıtıcılar devrildiğinde sönen türden olmalı. İnsanlarımız oraya her yerden yardım gönderiyor ama AFAD ve Kızılay ile birlikte yapılmayan yardımlarda bu standartlar uygulanamayabilir. Bu tür kazaların önüne geçmek AFAD ve Kızılay ile koordineli yardım ulaştırmak en doğrusudur."