Van ile İran sınırına yapılan güvenlik duvarı, 20 kilometreye ulaştı

Van, İran ile en uzun sınıra sahip il olarak çok sayıda kaçakçılık ve yasa dışı göçle karşılaşan kent olarak anılıyor.

Sınır hattından gelen yasa dışı göç, kaçakçılık, terörist sızmaları gibi faaliyetlerin önlenmesi için güvenlik güçleri canla başla mücadele ederken, çeşitli yöntemlere de başvuruldu.

Hudut hattı, zırhlı araçlarla yapılan devriyelerle kontrol edilirken, insansız hava araçları ve optik kulelerle de sürekli gözetim altında tutuluyor.

GÖÇMENLER, İL GÖÇ İDARESİ'NE TESLİM EDİLİYOR

Sınırdan Türkiye'ye geçmek isteyen düzensiz göçmenler yakalanarak İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne teslim ediliyor.

Çaldıran sınırından Ağrı Doğubayazıt ile Hakkari Yüksekova hattına doğru uzanan güzergahta, yasa dışı geçişlerin önlenmesi amacıyla başlatılan güvenlik duvarının inşası sürüyor.

'20 KİLOMETRELİK DUVARIN MONTAJI TAMAMLANDI'

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AA muhabirine, sınırda duvar yapımı, hendek kazma, jiletli tel çekme ve yeni optik kule ile karakol çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.

Duvarda kullanılan taş blokların üretiminin tamamlandığını dile getiren Bilmez, 'Geçen yıldan bu yana 104 lego ve mono blok kule yapıldı. 2 karakol inşaatı devam ediyor. 175 kilometre hendek kazıldı. Üç etap olarak 64 kilometrelik duvar yapılıyor. Şu an 20 kilometrelik duvarın montajı tamamlandı. 34 kilometrelik duvarda kullanılan taş üretimi gerçekleştirildi. Bundan sonra daha hızlı bir şekilde montaj devam edecek.' dedi.

'İHA, DRONE VE TERMAL KAMERALARDAN YARARLANILIYOR'

Duvar inşa çalışmalarının daha güvenli yürütülebilmesi için gerekli görülen kısımda mayın temizleme çalışmalarının tamamlandığını belirten Bilmez, geriye kalan 210 kilometrelik sınır hattı için ihale çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Sınırda ciddi bir güvenlik önleminin söz konusu olduğunu vurgulayan Bilmez, şunları kaydetti:

'6. Hudut Tugayı sınırda 7/24 esasına göre yapmakta. Onlara takviye olarak 750 Özel Harekat polisi geldi. Bu polislerimiz 35 tim 50 araçla sınır birliğine destek veriyor. Jandarmadan da üç takviyeli, bir normal komando bölüğü bölgeye geldi. Aynı zamanda İHA, drone ve termal kameralardan yararlanılıyor. Bölgede yapılan 58'i gözetleme, 104 optik kulenin bazıları da devreye alındı. Bu kulelerin termal sisteminden de yararlanılıyor.'

BÜYÜK ORANDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Bilmez, sınır hattında alınan önlemlerle ülkeye giriş yapan düzensiz göçmen sayısında önemli oranda bir düşüş yaşandığını ve çok sayıda organizatörün yakalandığını aktardı.

'GÖÇMENLERİN SAKLANDIĞI 138 ŞOK EV YIKILDI'

Güvenlik önlemlerini en üst düzeyde tutarak, sınırın geçilemeyeceğini bütün dünyaya göstermek istediklerini vurgulayan Bilmez, şöyle devam etti:

'Güvenlik önlemleriyle düzensiz göçmen sayısında önemli oranda bir azalma var. Bu yıl yaptığımız istihbarı çalışmalar sayesinde 1290 organizatör yakalandı. Bunların yarısına yakını tutuklandı. Geçen yılın tamamında bu rakam 599'dı. Göçmenlerin saklandığı 138 'şok evi' yıktık. Zaman zaman evlerde saklanan göçmenleri yakalıyoruz. Onun dışında yakaladığımız göçmen grup sayısında önemli oranda azalma söz konusu. Daha önce 100'lerle ifade edilen o rakamlar şimdi 5-10 civarında.'

VAN GÖLÜ'NDE ÖNLEMLER ARTIRILDI

Düzensiz göçmenlerin geçiş noktalarından biri olan Van Gölü'nde alınan önlemlere de değinen Bilmez, 'Ekiplerimiz gölün içinde ve etrafında devriye yapıyor. Yeni gelen botlarda radar sisteminin oluşu işimizi oldukça kolaylaştırdı. Geçen gün daha çok Ege Denizi'nde rastladığımız şişme bir botta 57 kişilik bir göçmen grubu yakaladık. Ekiplerimiz yaklaştığında bot su alamaya başlamıştı. Eğer Sahil Güvenlik yetişmeseydi bir faciayla daha karşılaşabilirdik.' şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

Bakmadan Geçme