Yatırımı olanlar dikkat: 350 bin kişi borsadan neden çıktığı belli oldu!

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsada yatırımcı sayısı kasım ayında 350 bin kişi azalarak 8.1 milyona indi. Düşüşte daha çok küçük bakiyeli yatırımcılar ve genç yatırımcıların etkili olduğu görülüyor. Borsada yatırımcıların ani çıkışının sebepleri neler?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaştırma adımlarına devam ettiği, mevduat faizlerinin de yükseliş ivmesini koruduğu Kasım ayında Borsada yatırımcı sayısındaki hızlı düşüş dikkat çekti. Borsada yatırımcıların ani çıkışının sebepleri neler?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle halka arzlar bir alternatiftir. İnsanlar halka arzda hisselerin yükseleceği beklentisi ile giriş yaptı. Anca şu sıralarda borsada da yukarı yükseliş beklentileri ötelendi. Son dönemde özellikle insanlar halka arzlara girip yeni dalgalanmalarla para kazanmayı hedefliyorlardı. Özellikle sosyal medyada bazı gruplar oluşturulduğunu gördük. Bu gruplar kendi aralarında ‘hisse senedi satın alın' gibi söylemlerle birbirlerini motive ediyorlar. Bir sürü psikolojisi içerisinde hareket etmeleri söz konusu. Ancak borsa için konuşacak olursak borsada yukarı yönlü hareketin ihtimali kalmadı.

Yabancı yatırımcının borsaya giriş yapması için 3 seçenek var. Bu 3 seçenekten ilki yerel seçimlerdir. Yabancı yerel seçim sonrasını görmek istiyor. Bir önemli diğer konu da gri liste. Yabancı yatırımcı gri liste sebebiyle çekinceli davranıyor. Bir diğer seçenek ise not artırımı. Eğer uluslararası kurumlar not artırımına giderse, bu muhakkak olumlu yansıyacaktır. Yerel seçimler bittikten sonra siyasi bir risk olmayacağı anlaşılır ve yabancı ilgisi artar. Notları yukarı çekme konusunda çalışma olabilir. Gri liste konusu çok önemli.

‘BORSA İÇİN 3 KRİTER HAYATI ÖNEM TAŞIYOR'

Bu gelişmeler olursa dövizde düşüş gerçekleşir. Borsa tekrardan ilgi çekmeye başlar. O yüzden borsa için bu üç kriter son derece hayati önem taşıyor. Aksi takdirde makro verilere baktığımızda Türkiye'nin 2024 yılı büyüme beklentileri yarı yarıya indirildi.

‘FAİZLER NEGATİF ETKİ YARATIYOR'

Yükselen faizler borsa için negatif ekti yaratıyor. Faizlerin yükselmesi finansman maliyetlerini artırırken şirket karlılıklarına olumsuz yansır. Bu da şirketler için hedef fiyatların aşağı çekilmesine neden oluyor.

YILBAŞINA KADAR PİYASAYA YÖN NE OLUR?

Yabancı yatırımcı hikayesinin bir şekilde devam etmesi lazım. Yabancı yatırımcı girmezse borsada yön yukarı değil. Çarşamba günü borsada gelen satışlarla birlikte yön aşağı döndü, trend bozuldu. Teknik olarak yukarı hareketler tepki çıkışı olarak yorumlanacak. Borsada yılbaşına kadar satış ağırlıklı bir dönem olabilir diye düşünüyorum.

KISA VADEDE 8500 PUAN SEVİYESİNİ AŞAR MI?

Yok şu an için 8500'ü konuşamam ancak 8200 puan olabilecek bir seviyedir. Kısa vadede aşağı trend sinyalleri olduğu için 7610 önemli olacak. 8200 hacimli olarak denenmezse yukarıyı yakın vadede konuşmak zor. Bu hedefi sağlayacak bir motivasyona ihtiyaç var. Halka arzlar borsa için iç dinamiklerde olumsuz yapı oluşturuyor. Para halka arza gidiyor.

YENİ YILDA TAHMİNLER NELER?

‘Yabancı yatırımcı piyasaya girer mi?' bu netleştikten sonra 2024'te borsada dolar bazında analizler yapmaya başlayacağız. Şu anda dolar bazında analiz yapamamamızın sebebi yabancı girişinin istenilen seviyede olmamasındandır. Şu anda yabancı girişi yüzde 30'larda seyrediyor. Yerel seçimden sonra yabancı yatırımcı girişi olursa teknik olarak dolar bazlı analiz yapabiliriz. Bu da borsanın 11 bin-12 bin puan seviyesine çıkabileceği anlamına geliyor.

‘1 AY İÇERİSİNDE AŞAĞI YÖNLÜ SEYİR BEKLİYORUM'

Ben 1 ay içerisinde aşağı yönlü seyir bekliyorum. 1 aydan sonra tekrardan 8 bin puan seviyelerini kırabilme ihtimali var. Şu anda borsa yukarı doğru agresif bir şekilde gidebilecek gibi görünmüyor. Borsada aşağı trendler sürüyor.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme