Ankara'da 2. Dünya Savaşı bu yana en büyük rehine takası gerçekleşti | ADB Türkiye'ye teşekkür etti | 7 ülke 26 takas... İsim isim rehineler

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arabulucuğunda ABD ile Rusya arasında rehine takası gerçekleştirildi. Operasyon, 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük takas olarak tarihe geçti. Takas edilenler arasında Wall Street Journal muhabiri Ivan Gershkovic ve ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan da yer alıyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 'Kritik lojistik sağladığı için ABD, Türkiye'ye minnettar' dedi. ABD Başkanı Biden, takas hakkında 'Müttefikimiz Türkiye'ye çabaları için minnettarım. Bu, dünyada güvenebileceğiniz dostlara sahip olmanın neden hayati önem taşıdığının güçlü bir örneğidir. İttifaklarımız Amerikalıları daha güvenli kılmaktadır' dedi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Rusya ile ABD arasında geniş kapsamlı esir takası anlaşmasına varıldı. Varılan geniş kapsamlı esir takası anlaşması çerçevesinde Rusya ve ABD arasında takas gerçekleşti. Odatv Ankara'nın göbeğinde MİT gözetiminde gerçekleşen takasın detaylarına ve takas edilen isimlere ulaştı, isim isim kim olduklarını okurları için yazdı.

KİMLER SERBEST BIRAKILDI

Hapiste tutulan Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gershkovich ve eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Rusya tarafından serbest bırakıldı.

Washington'un Moskova ile yaptığı ve 26 rehineyi kapsayan büyük çaplı bir mahkum takasının parçası olarak Rus-Amerikalı gazeteci Alsu Kurmasheva da serbest bırakıldı.

Belarus’ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya’da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov'un da bu takasta serbest bırakıldığı öğrenildi.

TAKAS ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİ

Öte yandan edinilen bilgilere göre Milli İstihbarat Teşkilatı, Ankara’da yedi ayrı ülkenin (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) cezaevlerinde bulunan toplam 26 rehine takasında arabuluculuğu üstlenirken gerçekleştirilen bu 'operasyon'un son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonu olduğu öğrenildi.

BIDEN'DAN TEŞEKKÜR

MİT’in yönettiği takas operasyonuyla ilgili olarak ABD Başkanı Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’ye teşekkür etti.

TOPLAM 7 UÇAK 23 REHİNE

Takas kapsamında ABD’den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya’dan birer uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile Türkiye’ye nakledilen şahıslardan; 2’si çocuk 10 rehinenin Rusya’ya, 13 rehinenin Almanya’ya, 3 rehinenin de ABD’ye nakledilmesinin sağlandığı kaydedildi.

ARABULUCULUKTAN TAKASA MİT İMZASI

Söz konusu operasyonun son yıllarda ABD, Rusya ve Almanya arasında gerçekleşen en geniş kapsamlı rehine takası olduğu öğrenilirken diyalog kanallarının kurulmasını MİT'in sağladığı belirtildi. MİT'in müzakerelerin başından sonuna kadar arabuluculuk faaliyetinde etkin rol oynadığı ifade edildi.

Taraf ülkelerin uçakların dönüşünün de yine MİT’in onayı ile gerçekleştirildiği kaydedildi.

BIDEN'DAN TEŞEKKÜR

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden takas ile ilgili açıklamada bulundu. Biden MİT'in yürüttüğü operasyon için Türkiye'ye özellikle teşekkür etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN