• Haberler
  • Ekonomi
  • Araba alacaklar, dikkat! Merkez Bankasından flaş karar: Tüm sistem değişti

Araba alacaklar, dikkat! Merkez Bankasından flaş karar: Tüm sistem değişti

Merkez Bankasının sert faiz artışı otomobil satışlarını resmen sekteye uğrattı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği konuyla ilgili açıklamalar yaptı. İşte ayrıntılar...

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bankaların almış olduğu kararların araç satışlarını olumsuz etkilediğini ifade etti. Bozkurt, iç tüketimin düşürülmesinin desteklenmesi gerektiğini ancak toplam otomotiv pazarının 700 bin adedin altına inmemesi gerektiğini belirtti. Kredi kısıtlamaları sonrasında bireysel müşterilerin kredi kullanım oranlarının düştüğünü ve kredi kullanan müşterilerin de maksimum kredi limitlerinin düştüğünü söyledi.

Ayrıca, enflasyonun ekonomik sorunlardan biri olduğunu ve iç tüketimin düşürülmesinin bir çözüm olarak sunulabileceğini belirtti. Ancak bu yaklaşımın otomotiv sektöründe toplam araç satışlarının düşmesine neden olabileceğini öngördü. Bozkurt, kurumsal (filo) müşterilerin krediye erişimlerinin önemli olduğunu vurgulayarak, bireysel müşterilerin araç alımında düşüş yaşanacağını ve otomotiv pazarının kurumsal müşterilerin domine edeceği bir sürece girebileceğini ifade etti. Kurumsal müşterilerin krediye erişimlerinde bir rahatlamanın önemli olduğunu ve aksi takdirde ticari operasyonların etkilenebileceğini dile getirdi.

“EN BÜYÜK SORUN ENFLASYON”

“İçinden geçtiğimiz süreçte en büyük ve en önemli sorunumuz enflasyon. Enflasyonla mücadelede ise öncelik cari açık konusuna çözüm bulmaktır. O nedenle, akla ilk gelen müdahalenin ‘iç tüketimin düşürülmesi' olması da oldukça anlaşılabilir bir durumdur” şeklinde konuşan Bozkurt, bu yaklaşımın, otomotiv sektörü açısından toplam pazar adetlerinin düşmesi gibi sonuçları olacağını öngördüklerini söyledi.

Bozkurt konuşmasında “Her ne kadar bu durum ilk bakışta bizleri mutlu etmese de orta-uzun vadede enflasyon sorununun kalıcı bir şekilde çözülerek, ekonomik istikrar elde edilmesi açısından ne kadar kritik olduğunun bilincindeyiz. O sebeple, ekonomik yol haritasına sabırla destek vermemiz gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

"GELECEK 2 YILLIK SÜREÇ KRİTİK"

Bozkurt ayrıca, “Kredi konusunda önümüzdeki süreçte önemli olan özellikle kurumsal (filo) müşterilerin krediye erişebilmesi olacaktır. Gelecek 2 yıllık süreçte bireysel müşterilerin araç satın almasında ciddi düşüşler olacağı bariz şekilde görülmektedir. Otomotiv pazarını kurumsal (filo) müşterilerin domine edeceği bir sürece girileceği de aşikardır” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu süreçte dikkat edilmesi gereken husus, kurumsal müşterilerin krediye ulaşımında bir rahatlamaya gidilmesi ihtiyacının olmasıdır” diyen Bozkurt, “Aksi takdirde, kurumsal müşterilerin araç alamaması durumunda, şirketlerin araç ihtiyacı karşılanamayacak ve ticari operasyonlar sekteye uğrayacaktır” şeklinde konuştu.

ARTI SİİRT

Bakmadan Geçme