Araştırma: Her on kişiden dördü normale dönemedi
Ipsos araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması 82. dönem verileriyle toplumun; sosyal hayat aktivitelere yönelik risk algıları, zorunlu faaliyetler dışında evden çıkıp/çıkmama durumlarına yönelik ifadeleri incelendi.
Türkiye'de Covid 19 vakasının ilk tespitinden bu yana 20 aya yakın süre geçmiş olmasına rağmen toplumun sosyal faaliyetlere yönelik yüksek risk algısı devam ediyor. Her 10 kişiden 6’sı kalabalık ortamlarda bulunmayı çok riskli buluyor. Sinema, kafe, restoran, misafir ağırlamak ya da misafirliğe gitmek gibi faaliyetleri çok riskli bulanların da oranı yüzde 50’ye yakın.
Çalışmaya göre her 10 kişiden 9’u son bir hafta içinde evden dışarı çıktığını söylüyor. Ancak; evden çıkma nedenlerine bakıldığında, her 10 kişiden 4’ünün sadece zorunlu ihtiyaçlar/sebeplerden dolayı dışarı çıktığı görülüyor. Keyfi, sosyal aktiviteler için dışarıya çıkanların oranı hâlâ yüzde 60 seviyesinde. Aşılı olmalarına rağmen vaka sayılarının 25 bin civarında can kayıplarının ise günlük 200'ü aştığı bir ortamda endişe de büyüyor.
TOPLUMUN YARISI HAYATA KARIŞMAYA HAZIR DEĞİL
Katılımcıların yüzde 15’i tamamen, yüzde 37’si de eskisi kadar yoğun olmasa da salgın öncesindeki sosyal hayatlarına dönebildiklerini söylerken, toplumun diğer yarısı sosyal hayatlarını yaşama konusunda hâlâ tedirgin. Her 10 kişiden 3’ü salgın öncesindeki sosyal hayatlarına dönmek istemesine rağmen tedirgin olduğunu, her 10 kişiden 2’si de eski hayatlarına bir daha dönemeyeceklerini düşünüyor.
BU İŞTE BİR TERSLİK VAR
Aşı olmayan kişiler ise sosyal hayatlarını eskisi gibi yaşama konusunda daha rahatlar. Aşı olmayanların yüzde 63’ü salgın öncesindeki sosyal hayatlarına tamamen ya da kısmen dönebildiklerini söylerken aşı olmuş kişilerde bu oran yüzde 52.
Sosyal faaliyetleri hâlihazırda yaptığını söyleyenlerin oranı maksimum yüzde 55 seviyesinde. Bugün için en fazla mağaza ya da alışveriş merkezine gidiliyor. Ancak yine de her 10 kişiden 1’i bu tür yerlere bir daha gidemeyeceğini, yaklaşık yüzde 15’i de 1 yıldan daha uzun süre sonra gidebileceğini düşünüyor. Sinema, tiyatro ya da kafe/restoranların kapalı yerlere gidilmesi konusunda toplum daha da tedirgin.
ARAŞTIRMAYA 800 KİŞİ KATILDI
Araştırmaya 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile 04- 09 Kasım 2021 tarihlerinde online olarak gerçekleştirildi.