Avrupalılar Neden Evde Ayakkabılarıyla Yaşıyorlar! Eve Neden Ayakkabılarıyla Giriyorlar...

Yabancı dizi ve filmlere aşinalığı olanlar, özellikle Avrupa ülkelerinde evlerde ayakkabı ile dolaşmanın sıradan bir durum olduğuna şahit olmuştur. Türkiye'de dar bir sınıf dışında görülmeyen bu davranış, Batı ülkelerinde öylesine yaygın bir norm haline gelmiştir ki, 'Ayakkabılarını çıkarır mısın?' teklifinde bulunmak bile birçok ülkede kabalık olarak kabul edilir. Peki neden ev içerisinde ayakkabı ile dolaşmak bazı kültürlerde ayıp kabul edilirken, bazılarında normal karşılanıyor?

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Türkiye'de, küçük bir elit topluluk dışında her şehir ve ekonomik sınıf için evde ayakkabı ile dolaşmak normal olarak kabul edilmez.

Doktorlar tarafından hijyen nedeniyle de sıkıntılı olarak değerlendirilen bu alışkanlık, Doğu kültüründe kabalık olarak yorumlanabiliyor. Buna karşın İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ayakkabı ile evde gezmek, günlük rutinin değişmez parçaları arasında.

ABD ya da Avrupa yapımı yabancı dizi ve filmleri seyreden herkes, karakterlerin gün sonunda eve ayakkabıları ile girdiğine ve kendilerini bu şekilde yatağa bıraktıklarına şahit olmuştur. Dünyanın bir bölümü için oldukça sıradan görülen bu kültürel davranışın, başka bir kısmı için kabul edilemez oluşunun arkasında yatan sebepleri öğrendiğinizde şaşıracaksınız.

İŞTE BU YÜZDEN EVE GİRERKEN AYAKKABILARIMIZI ÇIKARIYORUZ

Uzmanlar tarafından bugünlerde yapılan açıklamalarda hijyen yönü ile değerlendiriliyor olsa da, evlere girerken ayakkabı çıkarmanın altında yatan toplumsal fark, dini faktörlere dayanmakta.

Müslümanlık ve budizm başta olmak üzere çeşitli dinlerde, başlangıçta ibadet yerlerine girilirken çıkarılması gereken ayakkabılar, sonrasında ibadet alanlarının evlere de taşınmasıyla birlikte değişiklik gösterdi. Yapılan sosyolojik araştırmalara göre eve girilirken ayakkabı çıkarmanın ilk uygulamaları bu şekilde ortaya çıkmakta.

Buna karşın, müslümanlık ve budizm ile ortaya çıkan bu davranışlar, dinler arası etkileşim nedeniyle farklı kültürlere de aktarılmış durumda. Örneğin Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının büyük bölümü Hristiyan ve Ortadoks olmalarına karşın, evlere girerken ayakkabılarını çıkarıyor.

Avrupa'da en çok evde ayakkabı giyen ülkeler ise Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere olarak dikkat çekmekte.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN