Azalan doğum oranına karşı hamle geldi, Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde azalan doğum oranı ile ilgili flaş açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, annelere destek verilmesi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na talimat verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan da destek geldi. Çalışmalar şekillendi, annelere 1 yıl doğum izni, kira desteği ve 0-3 yaş evresi ile ilgili bakıcı desteği müjdeleri geliyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Vedat Aydın

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı sonrasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışan annelere destek konusunda çalışmalarını sıklaştırdı.

Azalan doğum oranının önüne geçmek amacıyla başlatılan çalışmalara Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da destek verildiği öğrenildi. Destek paketi hazırlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sunum gerçekleştirdi.

TÜİK VERİLERİNE GÖRE DÜŞTÜ

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2001'de 2.38 seviyesinde olan doğurganlık hızı, 2023'de 1.51'e gerileyerek, nüfus yenilenme eşik değeri olan 2.1'in altına düştü. Son iki kabine toplantısında da doğum hızı konusuna değinen Erdoğan,  Türkiye'deki azalan doğum oranlarını "varoluşsal bir tehdit" olarak nitelendirdi.

Doğum oranlarının adeta alarm verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda yeni adımlar atılacağı konusunda da açıklamalar geldi.

AK Parti MKYK toplantısında da gündeme gelen konuyla ilgili çeşitli destek paketleri önerildi.  Doğum izninin dört aydan bir yıla çıkartılması önerilen MKYK'da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya sıcak bakarak, "Bu konuda asla klasik maliye olarak hareket etmeyeceğiz. Bize ne düşerse varız" demişti.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre bu Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a talimat verdi.

1 YIL DOĞUM İZNİ, KREŞ DESTEĞİ

Aile Bakanı Göktaş, doğum izninin bir yıla çıkarılmasıyla ilgili atılabilecek adımlar üzerine geçtiğimiz haftalarda AK Parti'nin strateji ekibine bir sunum yaptığı öğrenildi.

Ancak, sunumun ardından, AK Parti kurmayları bu sürecin sadece doğum izniyle sınırlı olarak kalmaması gerektiğini, dünya örneklerinin de incelenerek ikinci ve üçüncü çocuğa kademeli olarak devlet desteği verilmesi gerektiğini ifade etti. Toplantıda ikinci ve üçüncü çocuğa göre kademeli olarak iznin artırılmasının yanı sıra, kreş veya kira desteği ya da kadının özlük hakkı ile beraber maaşında yapılabilecek bazı düzenlemeler öne çıktı.

AK Parti kurmayları, konuyla ilgili şunları aktardı: "Daha derli toplu bir çalışma yapılması lazım. Sadece doğum izni değil, kadınlarımız çocuk sahibi olmak istiyor. Kreş desteği, çalışan desteği, kira desteği. Kadın çalışıyor, çocuk sahibi olmak istiyor ama bakıcıların maaşı 30-40 bin liradan aşağı değil. İkinci, üçüncü çocuğa destek verilmesi lazım. Biraz üzerinde çalışmamız lazım. Aile Bakanlığı'nın bir sürü bütçesi var. Sadece doğum iznini uzatmak değil, 0-3 yaş dediğimiz gelişim evresi de önemli."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN