Başka İllerin Ürünleri Dünyaya Yayılırken, Öve Öve Bitirilemeyen Siirt Ürünleri Yerinde Sayıyor!

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Hatay, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2019'da gastronomi alanında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı'na layık görüldü ve zengin mutfağı ile gastronomi şehri ilan edildi. Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, 2015 yılında listeye eklenen Gaziantep'ten sonra bu ödüle layık görülen ikinci Türkiye şehri oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin bu adımından sonra ilde bir Gastronomi Evi kuruldu. Hatay'a özgü yüzlerce çeşit yemek ve tatlının misafirlere sunulduğu evden sonra daha geniş kapsamlı bir adım da, Samandağ İlçesi'ndeki kadın kooperatifinden geldi.

Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, ilçenin Vakıflı Mahallesi'nde “Gastronomi Köyü” inşa edilmesi için kolları sıvadı. Yine UNESCO onayı alan ve bünyesinde yöresel yemekler mutfağı, üretim,  pazarlama  ve konaklama merkezi barındıracak olan gastronomi köyünün temelleri atıldı. 25 dönümlük yüksek kotlu, yeşilliğe ve denize bakan bir yamaç üzerine kurulacak olan köyde, toplantı ve eğitim salonu, ev yemekleri restoranı, tatlı evi, kahvaltı evi, taş fırınlı restoran, balık evi, et pişirim ocak başı ve konaklama evleri inşa edilecek. Ayrıca proje kapsamında bir de akademi kurulacak. Proje kapsamında yer alacak her eleman, öncelikle Köy Akademisi'nde mesleki yeterlilik eğitimi alacak.

Hatay'da böyle büyük bir girişimde bulunulurken, Siirt'in birbirinden lezzetli yemek, tatlı çeşitlerini bırakın dünyaya komşu illerimize bile tanıtmıyoruz.

Bu konuda üzücü olan yetkililerin böyle bir çaba içinde olmaması.

Artı Siirt olarak, şehrin turizm ile kalkınabileceğinin altını çiziyor, bu konuda yetkililerin, kentin tarihi turistik yerleri, yemek ve tatlı çeşitlerinin tanıtımı için gerekli girişimlerde bulunulmasını öneriyoruz.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN