Bilim insanları diken üstünde, 32 mutasyonlu yeni varyant bulundu

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Bilim insanları, korona virüsünün 'aşırı derecede fazla sayıda' mutasyona uğramış bir varyantını tespit etti. Şu ana dek üç ülkede 10 kişide görülen varyantın, virüsün aşılar tarafından hedef alınan 'çivi' proteininde mutasyona uğramış olması ve bağışıklık sisteminden bu nedenle kaçabilme riski endişe yarattı. Bununla birlikte, varyantın ne kadar bulaşıcı olduğu henüz net olarak belirlenmiş değil.

BOTSWANA, GÜNEY AFRİKA VE HONG KONG'DA GÖRÜLDÜ

İlk olarak Afrika ülkesi Botswana'da tespit edilen ve 'Nu' adı verilen B.1.1.529 varyantının çivi proteininde, 32 ayrı mutasyon tespit edildiği belirtiliyor. Açıklamaya göre, Botswana'daki ilk vaka 11 Kasım'da tespit edildi. Ülkedeki vaka sayısı üçe yükselirken, varyant Güney Afrika Cumhuriyeti'nde altı kişide de görüldü. Hong Kong'da da, Güney Afrika'yı ziyaret etmiş bir kişide görüldü.

AŞIDAN KAÇABİLECEĞİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

Bilim insanları, varyantın mutasyona uğrama sayısının yüksekliği ve bu mutasyonların çıkıntılı proteinde yoğunlaşması nedeniyle endişeli. Mevcut aşıların virüsü bu proteini hedef alarak etkisiz hale getirdiğine, bu nedenle yeni mutasyonların bağışıklık sistemi savunmasına yakalanmayarak aşıların etkisini azaltarak yeni Covid dalgalarına yol açmasından korkuluyor.

'MUTASYON SAYISI KORKUNÇ AMA BULAŞICILIĞI BİLİNMİYOR'

Londra Emperyal Koleji'nden virolog Tom Peacock, yeni varyantın ayrıntılarını bir genom paylaşım sitesine yüklerken, "Çivili proteinde son derece yüksek miktarda mutasyon görülmesi ciddi bir endişe sebebi olabilir" ifadelerini kullandı. Peacock, Twitter paylaşımlarında da mutasyonları 'korkunç' diye niteleyerek yeni varyantın çok yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı. İngiliz virolog bununla birlikte, henüz bulaşıcılık oranının bilinmediğini, mutasyonların münferit olabileceğini ve varyantın aslında çok bulaşıcı olmayabileceğini de belirtti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN