Buzulların her zamankinden daha hızlı eriyor
Küresel ısınma ile birlikte Dünya'nın ortalama sıcaklıkları, her geçen yıl yükselmeye devam ediyor. Bu durum, özellikle kutuplardaki buzulların hızla erimesine neden oluyor.
Araştırmacılar, buzulların erime hızını belirlemek için NASA'nın Terra uydusundan alınan 20 yıllık verileri kullandı.
Araştırma sonucuna göre, Dünya'daki 220 bin buzulun 2015'ten bu yana yılda 328 milyar tondan fazla buz ve kar kaybettiği ortaya çıktı.
YILDA 78 MİLYAR TON DAHA FAZLA ERİYOR
Araştırmada, 2015-2019 döneminde yıllık erime oranının, 2000-2004 dönemine göre yılda 78 milyar ton daha fazla olduğu belirtildi. Bu da 15 yıl öncesine göre buzulların yüzde 31 daha hızlı eridiğini gösteriyor.
Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ve Fransa'daki Toulouse Üniversitesi'nde buzul bilimci Romain Hugonnet, kaybedilen su hacminden ayrı olarak küresel incelme oranlarının son 20 yılda iki katına çıktığını kaydetti.
Dünya'daki buzul kaybının yarısının ABD ve Kanada'da gerçekleştiğine işaret eden Hugonnet, Alaska'daki erime oranının "dünyadaki en yüksek oranlar arasında" olduğunu aktardı.
KIYAMET BUZULUNDA DA DURUM AYNI
Öte yandan geçtiğimiz haftalarda farklı bir araştırmaya imza atan bilim insanları, “kıyamet günü buzulu” olarak adlandırılan Batı Antarktika'daki Thwaites buzulunu incelemiş ve Türkiye’nin üçte biri kadar alana sahip buzulun sanılandan çok daha hızlı eridiğini tespit etmişti.
Bilim insanları, Thwaites buzulunun domino etkisi yaratarak Antarktika'daki diğer buzulları da peşinden sürekleyeceğini ve büyük bir felakete neden olabileceğini söylüyor.