• Haberler
  • Sağlık
  • Çay ve kahve içen herkesi ilgilendiriyor! Ezber bozan araştırma

Çay ve kahve içen herkesi ilgilendiriyor! Ezber bozan araştırma

Çay ve kahve dünyada herkesin en sevdiği içecekler arasında yer alıyor. Çay ve kahveyle ilgili yapılan araştırmalarda sürüyor. Hatta bu içecekleri fazla tüketmenin zararlı olabileceği de uzmanlar tarafından açıklanmıştı. Ancak çay ve kahveyle ilgili yapılan yeni araştırmada çıkan sonuç bu içecekleri sıklıkla tüketenleri sevindirdi.

Kahve ve çay tüketimi kalp sağlığını koruyabilir mi? Bilim insanlarının yaptığı araştırma, düzenli kafein tüketiminin kardiyometabolik hastalık riskini %40'tan fazla azaltabileceğini gösteriyor.

Kahve ve Çayın Kalp Sağlığına Faydası Araştırıldı: Kafein Kardiyovasküler Hastalıklara Karşı Koruyucu

Çin ve İsveç'ten bilim insanlarının İngiltere Biobank verilerini inceleyerek gerçekleştirdiği araştırma, çay ve kahvede bulunan kafeinin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Düzenli kahve ve çay tüketiminin, kardiyometabolik hastalıklara karşı koruyucu olduğu tespit edildi.

Çay ve Kahve Tüketimi Hastalık Riskini Azaltıyor

TRT Haber'de yer alan habere göre, araştırmada düzenli olarak çay ve kahve içen kişilerde hipertansiyon, felç, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların görülme sıklığı önemli ölçüde azaldı. Özellikle günde üç fincan kahve veya beş fincan çay tüketen katılımcılar, bu hastalıklardan iki ya da daha fazlasına yakalanma riskini %40'tan fazla düşürdü.

Çay ve kahve içen herkesi ilgilendiriyor! Ezber bozan araştırma

300 Kişinin Katıldığı 11 Yıllık Takip

Araştırma kapsamında 300'den fazla kişi 11 yıl boyunca takip edildi. Bu süreçte katılımcıların kahve ve çay tüketim alışkanlıkları ile kardiyovasküler sağlık sonuçları karşılaştırıldı. Sonuçlar, hiç tüketmeyenlere kıyasla düzenli kafein tüketenlerde daha olumlu çıktı. Kafein tüketiminin ayrıca daha düşük kolesterol ve iyileşmiş insülin direnci gibi olumlu etkilerinin olduğu da gözlemlendi.

Kafein Kardiyometabolik Hastalıkların Önlenmesine Yardımcı Olabilir

Çin'deki Soochow Üniversitesi'nden epidemiyolog Xujia Lu'nun liderlik ettiği ekip, araştırmayla ilgili olarak, “Bu bulgular, orta miktarda kahve veya kafein tüketimini teşvik etmenin kardiyometabolik hastalıkların önlenmesinde geniş kapsamlı yararlar sağlayabileceğini gösteriyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Daha Fazla Araştırmaya İhtiyaç Var

Araştırma sonuçlarının umut verici olduğu belirtilse de, uzmanlar bu bulguların daha fazla araştırma ile desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Kahve ve çayın kalp sağlığı üzerindeki etkilerine dair yapılan bu çalışma, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayımlandı.

Bakmadan Geçme