• Haberler
  • Siyaset
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan da salondaydı… AYM Başkanı Kadir Özkaya'da dikkat çeken sözler

Cumhurbaşkanı Erdoğan da salondaydı… AYM Başkanı Kadir Özkaya'da dikkat çeken sözler

Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) üyeliğe seçilen Metin Kıratlı için yemin töreni düzenlendi. Törende konuşan AYM Başkanı Kadir Özkaya, 'Bir gün mizan kurulur, bütün defterler dürülür hesabı bizden sorulur. Yanlışlardan kaçınalım' dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yeni üyesi Metin Kıratlı, düzenlenen törenle göreve başladı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Sayıştay Başkanı Metin Yener ve diğer yüksek yargı üyeleri katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Başkan Özkaya’nın Konuşması

AYM Başkanı Kadir Özkaya, adaletin önemine vurgu yaparak, hâkim ve savcıların adaleti tarafsız bir şekilde sağlamaları gerektiğini belirtti. Özkaya, Atatürk’ün adalet anlayışının hukuk sisteminin temelini oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, hâkim ve savcılara adaleti kişisel çıkarlar için eğirmemeleri gerektiğini ve her durumda hakka uygun kararlar vermeleri gerektiğini vurguladı.

Metin Kıratlı’nın Yemin Töreni

Konuşmanın ardından Metin Kıratlı’nın özgeçmişi okundu ve yemin töreni gerçekleştirildi. Kıratlı’ya cübbesi AYM Başkanı Kadir Özkaya tarafından giydirildi.

‘Bir Gün Mizan Kurulur, Bütün Defterler Dürülür, Hesabı Bizlerden Sorulur’

Kuranı Kerim’den ayetlerle örnek veren Özkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kıymetli meslektaşlarım bugün adalet dağıtıyoruz, her şeyi ve herkesi sorguya çekiyoruz. Lakin hepimiz geçiciyiz, bizi de bir gün sorguya çekecekler, bunu da unutmayalım. Unutmayalım ki bir gün mizan kurulur, bütün defterler dürülür, hesabı bizlerden sorulur. Yanlışlardan kaçınalım, o günler gelmeden bugünün kıymetini bilelim. Bir gün bize de sıra gelecek. Çok kıymetli hâkim ve savcı kardeşlerim, Hazreti Allah, insana vermiş olduğu değeri meleklere dahi vermemiştir. İnsan çok kıymetlidir. Bütün yaratılmışlar kendi özgün kuralları dairesinde insanın kullanımına verilmiştir. Bu hiçbir zaman unutulmamalı, bu durumun farkında olunarak hareket edilmeli, yeryüzünde zulüm yapılmamalıdır.

Adalet ve İnsan Hakları Vurgusu

Özkaya, adaletin toplumsal huzur ve güvenlik için vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtti. Ayrıca, adaletin yalnızca hukukun değil, insanlığın da temel değerlerinden biri olduğunu ifade etti. İsrail’in Gazze’ye saldırıları gibi zulümlere karşı cesaretle ve adaletle müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı.

Başvurular ve Dava Süreçleri

Özkaya, AYM’de 2024 yılı itibarıyla 148 dava ve itiraz başvurusu kapsamında 422 kuralın Anayasa’ya uygunluk denetimi yapıldığını belirtti. Bireysel başvurularda ise toplam 629 bin 821 başvuru yapıldığını, bunların 522 bin 054’ünün sonuçlandırıldığını açıkladı.

Bakmadan Geçme