Değişen iklim Siirt fıstığında rekolteyi çok düşürecek

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Siirt fıstığı araştırma ekibi ve bünyesinde bulunan teknik elemanlarıyla, Siirt fıstığı alanlarında bulunan bahçelerde rekolte tahmin çalışması kapsamında bu yıl çok düşük rekolte bekleniyor.

il merkezi ve 6 ilçede 300 bin dekar fıstık bahçesinde Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Seven, teknik elemanlar ve ziraat mühendisleri katılımıyla yapılan rekolte tahmin çalışmaları devam ediyor. Aşırı yağışlar ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar dolayısıyla fıstığın verim yılı olmasına rağmen düşük rekolte bekleniyor. Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Seven, gazetecilere yaptığı açıklamada, fıstıkta il geneli rekolte tahmin çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Geçen senelere oranla bu yıl aşırı yağışlar ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar sebebiyle rekoltenin bazı bölgelerde düşük olduğunu ifade eden Seven, “İklimsel nedenlerden dolayı fıstık rekoltesinde bu sene bir düşüş bekliyoruz. Fıstık rekolte tahminini il merkezi ve ilçelerde sürdürüyoruz. Arkadaşlarımız bugün bütün sonuç raporlarını bize gönderecekler. Rekolte sonuçları 1 Ağustos'ta Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde 10 ilin katılımıyla gerçekleştireceğimiz toplantıdan sonra daha da netleşecek. Beklentimiz, inşallah fıstık üreticilerimizin yüzünün gülmesidir.” değerlendirmesinde bulundu.
- “Fıstıkta Türkiye’de 3. sıradayız”
Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan’ın girişimleriyle kurulan Fıstık Biriminin fıstık üreticileri için gerekli çalışmaları devam ettiğini ifade eden Seven, “Birimimiz bölgede inanılmaz bir şekilde hizmet vermeye devam ediyor. Tek amacımız fıstık üreticilerini ekonomik olarak zirveye taşımaktır. Fıstık bahçelerimiz yavaş yavaş sulu tarıma dönüştürülüyor. Amacımız Siirt’te var olan 300 bin dekar fıstık bahçesini sulu tarıma dönüştürmektir. Bu yönde iddialıyız. Türkiye sıralamasında 3. sıradayız. Çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.
- “Fıstık üreticiliği Siirt’in olmazsa olmazı”
Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayp Aslan ise 2019 yılının verim yılı olmasına rağmen doğal nedenler dolayısıyla istenen rekoltenin çok altında bir rekolte olacağını kaydetti. İklimsel sebepler dolayısıyla fıstıkta düşük rekolte beklendiğini ifade eden Aslan, “Fıstık, her zaman üreticisinin yüzünü güldürmüştür. Bu sene düşük rekolte olsa da fiyatlardan memnunuz. Her ne kadar giderlerimiz artsa da fiyatların iyi olması üreticilerimizin giderlerini karşılıyor ve üretici bu durumdan memnundur. Fıstık üreticiliği ilimizin olmazsa olmazıdır. Bu yıl maalesef rekolte düşük olsa da inşallah önümüzdeki yıl daha karlı bir sezon bekliyoruz. Fiyatların düşmemesini temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme