- Haberler
- Siirt Haber
- DEM Parti Siirt Milletvekili Sarıtaş, Şirvan maden faciasına ilişkin meclis kürsüsünden konuştu!
DEM Parti Siirt Milletvekili Sarıtaş, Şirvan maden faciasına ilişkin meclis kürsüsünden konuştu!
DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Şirvan ve İliç'teki maden facialarına ilişkin meclis kürsüsünde söz aldı.
DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Maden Kanunu görüşmelerinde, Şirvan ve İliç'teki maden facialarına ilişkin genel kurulunda konuştu.
Yaşanan maden facialarında sorumluluğun emekçi işçilere yıkıldığını dile getiren Sarıtaş, Siirt’in Şirvan ilçesinde biri 17 kasım 2016 diğeri 23 kasım 2023’te olmak üzere iki ayrı maden faciası yaşadık. Bu facialarda toplam 19 maden emekçisini kaybettik. Peki, ne uğruna? Tabi ki kar uğruna denetimsizlik ve bilimden uzak durulması uğruna. Şirvan’daki son facianın bilirkişi raporuna baktığımızda bile asıl sorumluların nasıl korunup kollandığını görebiliyoruz. Kaza sonrasında hazırlanan bilirkişi raporunda ölen 2 maden mühendisi asli kusurlu olarak suçlandı. Yani ölülere bile şirketin ve sermayedarların almadığı önlemlerin suçu yükleniyor. Burada tek sermayedarların nasıl zenginleştirilebilir meselesidir. “ dedi.
“İş cinayetleri, Türkiye’de ve Dünyada birçok yerinde güvensizlik üzerine kurulu çalışma modelleri ve sermaye rejiminin aşırı kar hırsı sonucu ortaya çıkıyor.” Diye konuşan Sarıtaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“2016’daki Şirvan’daki maden ocakları CİNER’deyken burası daha sonra cengiz holdinge satıldı. Ardından 2023 yılındaki facia geldi. Ülkedeki neredeyse her facianın her felaketin altından bu isimler çıkıyor, ama ne hikmetse dava dosyalarında hep kusurlu olanlar hep mühendisler ve ölen işçiler oluyor.
İş cinayetleri, Türkiye’de ve Dünyada birçok yerinde güvensizlik üzerine kurulu çalışma modelleri ve sermaye rejiminin aşırı kar hırsı sonucu ortaya çıkıyor.
2014’te Soma’da 301 maden işçisin yaşamını yitirdiği olaydan o günden bu güne çok az değişiklik yapılmıştır.
Maden işçileri halen ölüyor hatta siz bu kanunu görüşürken bile işçiler 13 Şubat’ta İliç maden faciasında 9 işçi toprağın altında kalarak hayatını kaybetti.
Bu işçilerin işçilerden sadece ikisinin cenazesi bulunabildi. Ne yazık ki diğerleri halen göçük altında.”