Doğum İzninde Büyük Değişiklik Geliyor: Dört Bakanlık Harekete Geçti!

Çalışan anne ve anne adaylarının uzun süredir beklediği doğum izni düzenlemesi için önemli gelişmeler yaşanıyor. Dört bakanlık, doğum izni süresinin uzatılması ve çocuk sayısına göre izin sürelerinin belirlenmesi için ortak bir çalışma başlattı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Doğum oranlarının düşmesiyle birlikte hükümet, çözüm için düğmeye bastı. Doğum izni süresinin artırılması ve çocuk sayısına göre farklı izin süreleri verilmesi gündemde. Çalışan anneler için mevcut doğum izni süresi 4 ayla sınırlı ve bu sürenin bir kısmı hamilelik döneminde kullanıldığında, bebek ve anne için kalan süre daha da kısalıyor. Anneler, izin sürelerinin artırılmasını talep ederken, hükümet doğum hızını artırmak amacıyla çeşitli adımlar atmaya hazırlanıyor.

Anneler için kademeli doğum izni geliyor

Kademeli doğum izni, tek çocuğu olanlara daha az, çok çocuğu olanlara ise daha fazla izin verilmesi anlamına geliyor. Bu düzenleme ile annelerin çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesi amaçlanıyor. Ayrıca, çocukların 3 yaşına kadar evden veya esnek çalışma modeli de değerlendirmeye alınıyor. Bu sayede annelerin iş hayatına dönüşü kolaylaştırılacak.

Özel sektörde çalışan kadınlara destek paketleri

Çalışma kapsamında etki analizi raporlaması da başlatıldı. Çalışan ve çalışmayan kadınlar arasındaki doğum oranları araştırılacak. Çalışmanın sonunda özel sektörde çalışan kadınlara verilecek destek paketleri en çok merak edilen konular arasında. 2023 yılında 1.51’e kadar gerileyen doğum hızının artırılması için Aile Bakanlığı’nın doğum teşviki yardımları yapması planlanıyor.

Doğum izninde uzatma talebi

Doğum izninde olan kadınlar, çalışmaya başlayacakları sürenin yetersiz olduğundan bahsediyor ve bu sürenin uzatılmasını istiyor. Anneler ve anne adayları, yürütülen çalışma hakkında Show Haber’e yaptıkları açıklamalarda memnuniyetlerini dile getirerek, “Tek başına bebek büyüten anneler için mantıklı geldi bana. Olursa çok sevinirim en azından bundan sonraki anne adayları için” şeklinde konuştular.

Özel sektörde uzun doğum izni mümkün mü?

Özel sektörde bu iznin kullanılması konusunda ise bazı endişeler var. Çalışan kadınlar, özel sektörde bu iznin verilebilmesinin zor olduğunu belirterek, “Bir yıl izin alsan yerine başkasını alacaklar. Ancak bence çok mantıklı olur. Hem anneler için hem aile düzeni için sağlıklı çocuk yetiştirmek istiyorsak da bence güzel bir çalışma” dediler.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN