Dökülen dişleri tekrar çıkartacak ilaç için dev bir adım daha atılıyor...
İnsanların dökülen dişlerini tekrar çıkartmayı amaçlayan tedavide önemli bir adım daha atılmak üzere: İnsan testleri başlıyor!
İlk olarak 2021’deki bir çalışmanın parçası olarak tanıtılan diş büyütme (ya da çıkartma) ilacı için, bu yıl insan testlerine başlanabilir.
İnsanlar üzerinde yapılan denemelerin ilk aşamasının Eylül ayında başlaması ve denemeye 30 sağlıklı yetişkin erkeğin katılması planlanıyor. Her hastanın en az bir arka dişi eksik olacak. Aşama 2, kesin olmamakla beraber 2025 için planlandı ve konjenital anodonti tanısı konan ve doğumdan itibaren en az dört dişi eksik olan, iki ila yedi yaş arasındaki hastaları kapsayacak.
Bu diş çıkartıcı ilacın keşfi ve daha sonra test edilmesi birçok nedenden dolayı oldukça önemli. Ancak bunların en önemlisi, hastaların aşırı derecede pahalı takma dişlerle uğraşmasına ve kırılması ve değiştirilmesi konusunda endişe duymasına neden olan süper invaziv ameliyatlara gerek kalmadan, kaybedilen dişlerin yenilenmesini çok daha uygun maliyetli hale getirme ihtimali.
İlacın keşfinden sorumlu ekip, ilacı halihazırda hiçbir yan etkisi gözlemlenmeyen hayvanlar üzerinde kapsamlı bir şekilde test etti ve 2018’de gelinciklerde başarılı bir şekilde yeni dişlerin çıktığını gördü. Gelinciklerin insanlara çok benzeyen diş tomurcuklarına sahip olmalarından dolayı, ilacın insan ağzında da benzer şekilde tepki vermesi bekleniyor.
Çoğunlukla ilaç, diş tomurcuklarının süt veya kalıcı dişlere dönüşmesini engellediğine inanılan USAG-1 adı verilen bir proteinin devre dışı bırakılmasına odaklanıyor. Pek çok kişi, insanlar üzerinde yapılan denemeler sorunsuz bir şekilde yürütülürse diş büyütme ilacının önümüzdeki on yıl içerisinde ihtiyacı olan hastaların kullanımına sunulacağını göreceğimizi umuyor.
Ana amaç, diş eksikliğine neden olan genetik bir hastalık olan diş agenezisi olan hastalara yardım etmek olsa da, ilacın bunun ötesinde, yaşamları boyunca herhangi bir nedenden dolayı dişlerini kaybetmiş herkese yardım etmek için de kullanılabileceği umuluyor.