Dünya Mirasımız Üzerinde Fotoğraf Çektirdi!

Siirt'in Tillo ilçesinde, 255 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması için milimetrik hesaplarla yaptırdığı ışık düzeneği üzerine çıkan bir kişi fotoğraf çektirdi.

Daha önce restorasyonda pencerenin yeri değiştiği için uzun uğraşlar sonucu bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı ama bir fotoğraf için taş duvarın üzerine çıkan kişi, bu muhteşem ışık düzeneğinde verilen emeğe aldırış etmedi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2015 yılında dahil edilen ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek 255 yıl önce türbesinde milimetrik hesaplarla yaptırdığı ışık düzeneği üzerine fotoğraf uğruna çıkan bir kişi görenlere pes dedirtti.

Yetkilileri bu utanç verici görüntüler karşısında göreve davet ediyoruz. Kültürel mirasımız bu kadar korumasız kalmamalı!

“Mirasımızı böyle mi koruyacağız?”

Vatandaşlar, Siirt’in en büyük kültürel miraslarının korunmadığını belirtti.

Işık hadisesi nedir?

Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734'te vefatının ardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri, "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?" diyerek arayışa girmişti. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yapmıştı.

Her yıl ekinokslarda doğan güneşin duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyor. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011'de değişik üniversitelerinden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.

Bakmadan Geçme