Dünya o saate kilitlendi: Altın 2 soru arasında sıkıştı
Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre, Kararın ardından Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları altın fiyatları başta olmak üzere bütün piyasalara yön verecek. İşte altın fiyatları için olumlu veya olumsuz olabilecek gelişmeler.
Yıl başında 1900 dolar bandında yer alan ons altın fiyatları Mart ayına kadar düşüş trendinde yer aldı.
Mart ayında gördüğü 1676 dolar seviyesinden sonra dünyada artan enflasyon endişeleri neticesinde bu kez enflasyondan korunma aracı olarak öne çıkan ons altın yeniden 1900 dolar bandının üzerini test etse de özellik Haziran ayı Fed toplantısından çıkan mesajlar ile 1750 dolar seviyesine kadar gevşedi.
ONS ALTIN 1750 DOLAR SEVİYESİNİ DESTEK YAPTI
Analistler ons altın için 1750 dolar seviyesinin önemli destek olduğunun altını çizdi.
Fed tarafından daha sonra gelen genişlemeci para politikası sürmesi yönündeki mesajların etkisiyle bir miktar toparlayan ons altın, Temmuz Fed toplantısı öncesi 1800 dolar bandından tutunma mücadelesi verdi.
Türkiye'de aşılanmanın hızlanmasıyla beraber gelen normalleşme süreci Düğün sezonunu açtı. Bununla beraber yurt içinde fiziki altın talebi artarken, altın fiyatları özellikle Haziran ayına hareketli başladı.
Nitekim gram altın 538 lirayı görerek, geçen yıl Ağustos ayında gördüğü tarihi zirve olan 540 liraya yakın seyretti. Ons tarafındaki zayıflama sonrası yönünü tekrar aşağı çeviren gram altın fiyatları 500 lira psikolojik bandının altına sarktı.
GRAM ALTIN FİYATLARI İÇİNSE 490 LİRA DESTEK OLDU
Haziran-Temmuz döneminde kolay kolay 490 liranın altına sarkmayan gram altın fiyatları için bu seviye güçlü destek olarak öne çıktı.
Haziran ayı Fed toplantısının ardından faizlerde bir değişiklik yaşanmazken, özellikle Fed Başkanı Powell'ın söylemleri Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan ultra gevşek para politikalarının ne zaman ve ne hızla değişeceğine ilişkin ilk mesajları içerdi.
Daha önceki faiz açıklamalarından farklı olarak Fed Başkanı Powell bu kez hem 'Enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabilir' sözü hem de istihdam verilerindeki toparlanmaya dikkat çekerek şimdiden piyasayı 'Varlık alımlarının kademeli azaltılması' yönünde hazırlamaya başladı.
VARLIK ALIMLARININ AZALMASI PİYASALARA NASIL YANSIYACAK?
Fed, uyguladığı negatif reel faizin yanında her ay en az 120 milyar dolarlık varlık alımı gerçekleştirerek piyasalara dolar pompalıyor. Bu politikanın amacı, Covid-19 sağlık krizinin ekonomide resesyon (Durgunluk) yaşanmasının önüne geçmek.
Uygulanan bu devasa genişleyici politikaların önemli bir yan etkisi bulunuyor; enflasyon. Nitekim ABD'de enflasyon yüzde 5'li seviyelere gelerek son 13 yılın zirvesine yükseldi. Artan enflasyon, uygulanan genişlemeci para politikası ve Covid-19'un getirdiği risklerle birleşince altın fiyatları için destekleyici oldu.
BORSALAR VE DEĞERLİ METALLER 2 SORU ARASINDA SIKIŞTI
Nitekim piyasalar, artan enflasyon ile aşırı ısınan ABD ekonomisi sonrası Fed, genişlemeci para politikasına son verir mi? Yoksa yeni varyantlar yeni kapanmalar gelir mi, Fed riskler dolayısıyla genişlemeci politikalarını sürdürür mü? Soruları arasında yön arıyor.
Dünyada borsalar ve değerli metallerde 2021 yılında, 2020 sürecindeki gibi ne bir ralli ne de bir dip yapma durumu gözlenmiyor. Piyasalar tamamen Covid-19 sürecindeki politikaların ne zaman değişeceğine yönelik mesajlara kilitlenmiş durumda.