Dünya'yı Yeni Bir Ekonomik Kriz mi Bekliyor? Çin'de bir haftada 40 banka yok oldu
Asya ülkesi Çin'de konut sektöründeki yavaşlama, bankalarla ilgili krizi tetikledi. Ekonomik büyümenin yavaşlamasının, bankacılık sorunlarını ağırlaştıracağı belirtiliyor.
Çin'de bankalar, son dönemde zorlu bir dönemden geçiyor. Son bir hafta içinde onlarca bankanın varlığının ortadan kalktığı ortaya çıktı.
İngiltere merkezli The Economist, "Çin bankaları artık yok oluyor." diye yazdı. Pekin hükümetinin, sorunlarla boğuşan kurumlarla baş etmeye çalıştığı belirtiliyor.
40 banka yok oldu
Söz konusu Asya ülkesinde 40 banka daha büyük bankaların eline geçerek ortadan kayboldu.
Çin'de bankalarla ilgili düzenleyici kuruluşlar için yıllardır birçok reform yapılıyor. Ancak 2019'dan bu yana çok sayıda orta seviyedeki bankanın çöktüğüne dikkat çekildi.
Batı krediler ve emlak krizi
Bankaların batık kredilerle mücadele ettiği ve devam eden emlak krizine maruz kaldığı kaydedildi. Çin'de konut sektöründeki yavaşlama krize yol açmış durumda. Ülkenin inşaat ve emlak şirketleri borç ödemede sıkıntılar yaşıyor.
Sorunun kaynağına işaret eden uzmanlar, batık kredi ve emlak krizine maruz kalan yaklaşık 3 bin 800 sorunlu kurumun varlığından söz etti. Bu kurumların 55 trilyon yuan (7,5 trilyon dolar) tutarında varlığa sahip olduğu, ancak yanlış yönetimin krizi derinleştirdiği belirtildi.
Çin'de büyük miktarlarda batık kredilerin tahakkuk ettirildiğine işaret edilerek, birçoğunun emlak sektörüne ve yerel yönetimlere borç vererek Çin'deki emlak krizine maruz kaldığının altı çizildi.
Durum son derece ciddi
Orta düzeyli borçlar veren Bank of Jiujiang, yakın zamanda düşük performans gösteren krediler nedeniyle kârının yüzde 30 gerileyebileceğini söyledi. Bu açıklamanın, Çin finans sektöründeki durumun ciddiyetini gözler önüne serdiği vurgulandı.
Konunun uzmanları, "Çin'in küçük ve zayıf bankalarla başa çıkmasının yolu, onları ortadan kaldırmaktır." dedi.
Ortadan kaybolan 40 kurumdan 36'sının Liaoning eyaletinde olduğu ve 'kötü bankaların yuvası' olarak tanımlanan Liaoning Kırsal Ticaret Bankası'nın eline geçtiği notu paylaşıldı.
Benzer çalışmaları yapmak üzere 5 kurumun daha hayata geçirildiği ve daha fazlasının kurulmasının beklendiği konuşuluyor.
Emlak sektöründeki durgunluk krizi tetikledi
Çin'in emlak sektörünün derin bir durgunluk içinde olması, bankalarla ilgili krizi tetikledi. Önemli oranlarda büyüyen emlak sektörü ve yerel yönetimler kredilerde temerrüde düştü. Bu da finansal istikrarsızlığa yol açtı. İnşaat projelerinin durması, finansal sistemi daha zor bir durumla karşı karşıya bıraktı.
Şüphe uyandıran borçlar
Bankalar, batık kredilerden kurtulmak için için varlık yönetimi şirketlerini kullanıyor ve bu da istikrar görünümü yaratıyor. Sorunlu kredileri satın alan şirketler, kredi risklerini ise üstlenmiyor. Bu da 'gizli sorunlu' borçların birikmesine sebep oluyor.
Çin ekonomisindeki daha yavaş bir büyümenin, bankacılık sorunlarını da ağırlaştıracağına dikkat çekiliyor.