• Haberler
  • Teknoloji
  • Dünyanın konuştuğu NFT çılgınlığı Türkiye'de de yayılıyor! Satışlar patladı

Dünyanın konuştuğu NFT çılgınlığı Türkiye'de de yayılıyor! Satışlar patladı

  • Son zamanların en popüler kripto para fenomeni NFT (non-fungible token) yani dijital sanat eserleri çılgınlığı tüm dünyada yayılıyor.
  • NFT’ler ilk olarak ABD'de Christie’s müzayede evi tarafından 69,3 milyon dolara satılan Beeple takma adlı dijital sanatçının kolaj resimlerden oluşan eseri tüm dünyanın dikkatleri üzerine çekti.
  • NFT furyasına geçtiğimiz günlerde Türkiye’den de bir isim katıldı. Galata Köprüsü ve Karaköy'e ev sahipliği yapan "Fractal İstanbul - Pandemi" isimli eser Blockchain ile imzalanarak satışa çıkarıldı.
  • Milyon dolarlık satışlar ile gündeme gelen NFT ile ilgili uzmanlar kritik bir uyarıda bulundu.

    Bitcoin'in geleneksel para birimlerine dijital bir alternatif olarak ortaya çıktığı bu dönemde, NFT’ler de artık koleksiyon eserlerine dijital bir karşılık olarak kendini gösteriyor. Gün geçtikçe daha yüksek fiyatlara alıcı bulmaya başlayan NFT’lerde gelecek görenlerin yanı sıra, kısa sürede patlayacak bir balon olduğunu düşünerek şüpheyle yaklaşanların sayısı da az değil.

    KRİPTO SANAT ÇAĞI MI BAŞLIYOR YOKSA BU BİR BALON MU?

    Rekor kıran satışından hemen bir gün önce açıklama yapan Beeple bile -gerçek adı Mike Winkelmann- “Dürüst olmak gerekirse, ben şahsen bunun bir balon olacağına inanıyorum ve bizler de şu anda bu balonun tam olarak içerisindeyiz” dedi. Sadece Beeple değil, konuya şüpheyle yaklaşan ve NFT alıp satanları kripto-dolandırıcılar olarak gören pek çok kişi var. Rekor satışa imza atan Christie’s müzayede evinin eski açık artırma görevlisi Charles Alsopp ise NFT’leri satın alanları “ahmak”, NFT’leri ise “anlamsız” olarak tanımladı.

    Gün geçmiyor ki internette karşımıza NFT ile ilgili bir haber çıkmasın. Ancak her yeni gelişmekte olan teknoloji gibi NFT’lerin de olumsuz yanları bulunmakta. NFT üreten dijital sanatçılar ve bunları alan koleksiyonerler bu olumsuz yönleri büyüme ve gelişme sancıları olarak nitelerken, eleştirel çevreler ise bunun kısa vadede patlayacak bir balon olduğu görüşündeler.

    Sadece sanal dünyada var olan objelere değer atayan NFT’ler dijital sanatçılar için bulunmaz bir gelir kaynağı haline dönüşüyor. Microsoft Word kullanarak yaptığı Kobe Bryant portresini 28 bin dolara satan Nijeryalı dijital sanatçı Osinachi “Bundan önce masama yemek koyacak parayı zor denkleştiriyordum, ta ki dijital sanat bunu değiştirinceye kadar” diyor.

    İŞTE NFT İLE YAPILAN İLGİNÇ SATIŞLAR

    Dünyanın ilk dijital evi satışa çıktı. Dünyanın ilk dijital NFT evi olan Mars House, kısa süre önce 515 bin dolara satıldı. Dijital evin yeni sahibi, sanal mülk için dijital sanatçı Krista Kim'e 288 Ethereum ( yaklaşık 515 bin dolar) kripto para ödedi.

    Dijital sanat NFT'ler son zamanlarda sık sık manşetlerde yer alarak gündemdeki yerini önümüzdeki günlerde de koruyacağa benziyor. Geçtiğimiz günlerde de Twitter'ın CEO'su Jack Dorsey tarafından 2006 yılında atılan ilk tweet, Türk kökenli Sina Estavi tarafından 2,9 milyon dolara satın alınmıştı.

    Öte yandan geçtiğimiz günlerde NFT furyasına Türkiye'den de bir isim katılmıştı. Tarık Tolunay isimli dijital sanatçı, Galata Köprüsü ve Karaköy'e ev sahipliği yapan "Fractal İstanbul - Pandemi" isimli eserini Blockchain ile imzalayarak satışa çıkardı. 20 Ethereum'a alıcı bulan Blockchain ile imzalan eserin tek orijinal hali, yaklaşık 36 bin dolara satılmış oldu Tolunay'ın eseri non-fungible token ile Türkiye'den ilk yapılan ilk satış olarak kayıtlara geçti.

    Ürünün dijital ortamda imzalanmış ve bu sayede kopyalanamaz bir yapıya sahip olan orijinal halini satın alan kişi ise İranlı bir koleksiyoner olduğu açıklandı.

    NFT NEDİR?

    Kripto paraların hızlı değer artışı sonrası iyice yaygınlaşan NFT, blok zinciri teknolojisini kullanarak oluşturulan varlıkları tanımlamak için kullanılıyor.

    Başka bir deyişle bu teknolojiden faydalanan NFT, kullanıcılara orijinal ve kopyalanamaz varlıklara sahip olma şansı veriyor. Özel bir şifreleme yöntemiyle harfler ve rakamlardan oluşan 40 karakterlik koda dönüştürülen NFT'lerin her biri diğerinden farklı oluyor.

Bakmadan Geçme