Ekim ayı kira artış tavanı belli oldu

Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Ekim ayı kira artışlarındaki tavan oran belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) eylül ayı enflasyon hesaplamasına göre, konut ve iş yeri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı belli oldu. Buna göre; kira artış oranı yüzde 63,47 olacak.

TÜİK’in eylül ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla konut ve iş yeri kira artış oranları belli oldu. Konut ve iş yeri kiralarına 12 aylık ortalama üzerinden artış yapılıyor. Böylece, kira artış oranı yüzde 63,47 oldu.

Normalde; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre hesaplanan kira artış oranlarını, kiralarda aniden yaşanan yüksek artış nedeniyle hükümet iki yıl boyunca konutlarda yüzde 25 ile sınırlandırmıştı.

Bu uygulama temmuz ayı itibarıyla sona erdi ve süre uzatılmadı. Temmuz ayından itibaren kiracılar, TÜFE üzerinden kira zammı yapıyor.

EYLÜL AYI ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANDI

TÜİK, Eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Eylül ayı enflasyonu 2,97, yıllık enflasyon ise yüzde 49,38 olarak kaydedildi. 

Yıllık TÜFE, açıklanan verilere göre 14 ay sonra yüzde 50 seviyesinin altına indi. Yıllık enflasyon 2021'den sonra ilk kez politika faizinin de altına geriledi. 

ÜFE EYLÜLDE YÜZDE 1,37

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) eylülde yüzde 1,37 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 33,09 arttı.

Enerji ve gıda fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon eylülde yüzde 3,57 arttı, yıllık bazda artış yüzde 49,10 oldu.

Bakmadan Geçme