Emekli Maaşına Büyük Zam Geliyor: Rakamı Bu Akşam Erdoğan Belirleyecek!

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşına yapılacak zammın bu akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağını açıkladı. Zam oranı ve yeni maaşlar yarın Meclis'te duyurulacak. 10 bin liranın altında maaş alan emekliler için büyük bir artış bekleniyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşına yapılacak zam konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Güler, "Bu akşam itibarıyla Cumhurbaşkanımıza sunacağız, yarın Meclis Başkanlığı'na vereceğiz. Bu akşam netleşecek. Şu an rakam söylemem doğru olmaz. Alternatifler var, onlara bakıyoruz," dedi. 10 bin liranın altında maaş alan emeklilere yapılacak zam büyük oranda netleşti.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 17 Temmuz'dan itibaren ödenmeye başlanacak Temmuz ayı maaşlarını yüzde 24,73 oranında zamlı alacak. Ancak herhangi bir düzenleme yapılmazsa, 3.8 milyon emekliden 1.780.000’i 10 bin lira almaya devam edecek ve Temmuz dönemini fiilen zamsız geçirecek.

Bu sorunun çözümü için ekonomi yönetimi bir çalışma başlatmıştı. AK Parti Meclis Grubu ve ekonomi yönetimiyle genel merkez yönetiminin de yer aldığı çalışma, 8 Temmuz’da duyurulmuştu. Edinilen bilgilere göre, bu çalışma tamamlandı. AK Parti Meclis Grubu Başkanı Abdullah Güler, son kararı yarın açıklayacak. Vergi düzenlemelerini içeren yasa teklifi de yarın Meclis’e sunulacak.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

En düşük emekli maaşının belirlenmesi için yapılan çalışmalarda 11.500 lira ile 12.500 lira arasında rakamlar üstünde etki analizleri yapıldı. Bu analizlerde hem oluşacak toplam maliyete hem de prim gün sayısı farkına rağmen birbirine yakın maaş alan emeklilerin durumunun oluşturacağı adaletsizliğe dikkat edildi. Edinilen bilgilere göre, en düşük emekli maaşı büyük ihtimalle 12 bin lira olacak. Bu rakam belirlendiğinde, 3.2 milyon kişinin maaşı 12 bin liraya tamamlanmış olacak.

Maliyet Nasıl Karşılanacak?

En düşük emekli maaşına yapılacak ek zamla oluşacak maliyetin 40 milyon liranın altında kalacağı belirtiliyor. Bu maliyetin karşılanması için vatandaşa yeni bir yük getirecek düzenleme yapılmayacak. Bu maliyet, özellikle prim borçlarının tahsili için atılacak yeni adımlarla karşılanacak.

Ek Zam Bu Aya Yetişmezse Ne Olacak?

Ek zamla ilgili madde, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geçen hafta kabul edilen tasarruf tedbirleriyle ilgili yasa teklifine eklenebilir. Genel Kurul görüşmeleri sırasında bu yasaya bir önergeyle konu dahil edilebilir. Bu ayki ilk maaş ödemesi 17 Temmuz'da yapılacak. Yetişmemesi halinde 2 bin lira fark ödemesi yapılacak.

AK Parti'den Yeni Açıklama

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Hafta sonu Cevdet Yılmaz Bey’in başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanımız, Sosyal Güvenlik Bakanımız, genel başkan vekillerimizle beraber bir değerlendirme yaptık. Bakanlıklarımızın etki analizlerini aldık, onlar üzerinde çalıştık," ifadesini kullandı. Güler, bu akşam Cumhurbaşkanına sunulacak rakamların yarın Meclis Başkanlığı’na arz edileceğini belirtti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN