Eyyam-ı Bahur Sıcakları Siirt'i Kavuracak! Sıcaklıklar 40 Dereceye Dayanacak | Siirt'te Dışarı Çıkmadan Önce İki Kere Düşünün

Genellikle Temmuz ayı sonu ve Ağustos ayı başında etkisini gösteren Eyyam-ı Bahur sıcakları Türkiye'de etkisini göstermeye başladı. Siirt'te Sıcaklıklar 40 dereceye dayanacak.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Eyyam-ı bahur dönemi olan ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının Siirt'te 38-39 derece ölçülebileceğini, hissedilen sıcaklığın ise 42 dereceyi bulabileceğini belirtti.

Yaz aylarının en sıcak günleri olarak yaşanan Eyyam-ı Bahur günleri, Türkiye'nin neredeyse tamamında etkisini gösterecek. Sıcaklıklar 2 ila 4 derece mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.

Siirt İçin 5 Günlük Hava Tamhini

Eyyam-ı Bahur Sıcakları Siirt'i Kavuracak! Sıcaklıklar 40 Dereceye Dayanacak | Dışarı Çıkmadan Önce İki Kere Düşünün

Eyyamıbahur Döneminde Sağlık ve Güvenlik Riskleri

Eyyamıbahur günleri, kalp ve göğüs hastalıkları olan kişiler için riskli dönemlerdir. Bu günlerde aşırı stres ve asabiyet yaşanabilir. Ayrıca, orman yangınları riski artar ve enerji hattı kablolarının esnemesi, yol malzemelerinin erimesi veya demiryollarında rayların genleşmesi gibi durumlar, can ve mal kaybına neden olabilecek kazalar yaratabilir. 2000'li yıllarda, Avrupa'daki sıcak hava dalgalarına bağlı sağlık sorunları nedeniyle her yıl on binlerce kişi hayatını kaybetmiştir.

Eyyam-ı Bahur Nedir?

Eyyamıbahur, Arapça kökenli bir terim olup, yaz aylarının en sıcak ve boğucu günlerini ifade eder. Kuzey Yarımküre'de temmuzdan eylüle, Güney Yarımküre'de ise ocaktan mart'a kadar olan dönemi kapsar.

Eski inanışa göre, bu günler Büyük Köpek Takımyıldızı'ndaki Sirius yıldızı ile bağlantılıdır. Antik Yunan ve Roma'da bu döneme "diēs caniculārēs" (Köpek Günleri) denirdi ve bu terim Avrupa dillerinde günümüze kadar türetilmiştir. Romalılar Sirius yıldızı görünürken sıcak hava koşullarını bu yıldızla ilişkilendirir ve kahverengi köpekleri kurban ederek Sirius'u hoşnut etmeye çalışırlardı. Günümüzde Türkçede eyyamıbahur terimi yerine cehennem sıcakları gibi ifadeler kullanılmaktadır.

Türk kültüründe bu dönem genellikle temmuz sonu ile ağustos ortaları arasındaki günler olarak kabul edilir.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN