GİBTÜ Bölüm Başkanı ve Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Aytek, Kurtalan Depremini Değerlendirdi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Aytek, Merkezi Kurtalan’da meydana gelen deprem ile yerinde incelemeler yaparak değerlendirmelerde bulundu.

Aytek, ajansımıza yaptığı açıklamada, şu ifadelerde bulundu:

“Zaman zaman bana soruyorlar, Siirt kaçıncı derece deprem bölgesidir diye, onlara şöyle diyorum, depremin derecesi olmaz, deprem beklentisi içinde olmak doğru değil, bu tür doğal afetlerin ne zaman, nerde ve hangi şiddete olacağı bilim adamları tarafından mevcut teknoloji ile kesin olarak tespit edilebilmiş değildir. Bu bir doğal afettir, bu afet ile birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor, bu afette karşı hazırlık yapılması zorunludur.

Bu hazırlıkları deprem öncesi alınacak önlemler, deprem anında yapılması gerekenler ve deprem sonrası yapılması gerekenler şeklinde üç grupta toplamak mümkündür.

Deprem öncesi alınacak önlemlerin başında özellikle ev ve işyerimizde bulunan dolap, soba, ısıtıcılar, avizeler, klima, beyaz eşyalar vb. eşyaların sabitlenmesi çok önemlidir.  Her evde muhakkak içinde önemli evrak ve belgeler, giyecek, su, düdük, hijyen vb. malzemelerin bulunduğu Afet ve Acil Durum Çantası bulunmalıdır.

Deprem anında kesinlikle panik yapılmamalıdır, dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır, sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.

Deprem Sonrasında, kendi emniyetinizden emin olun sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin. Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Hemen binayı terk edin.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN