Kadınların düşük ücret ile çalıştırılmasını meclis gündemine taşıyan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, iş yerleri ve işverenlere ilişkin yaptırım neden uygulanmadığını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı'na sordu.
Siirt'te fıstık hasadının başlaması ile birlikte fıstık bahçelerinde kadınlar 75 liraya erkeklerin ise 120 liraya çalıştırılmasını HDP Siirt Milletvekili Beştaş meclis gündemine taşıdı.
Kadın işçilerin düşük ücretle ve sigortasız bir şekilde çalıştırılmasını meclis gündemine taşıyan Beştaş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yanıtlanması amacıyla soru önergesi verdi.
“SİSTEM DÜŞÜK ÜCRETE RIZA GÖSTERİYOR”
Beştaş, verdiği önergede, "Kadına yönelik ayrımcılık politik ve eril zihniyetin yansıması olarak yaşamın her alanında farklı biçimlerde ortaya çıkmaktadır. Kuşkusuz bunun en belirgin ve diğer ayrımcılık biçimlerine olan etkisi iş yaşamı ve kadın istihdamında kendini göstermektedir. Kadınların kamuda ve özel sektörde geri planda bırakılmış olması pek çok gerekçe öner sürülerek işsizliğin dayatılması önemli bir sorundur" ifadelerini kullandı. Mevcut yasaların kadınların çalışmasının yanı sıra "evde oturmasını" teşvik ettiğini belirten Beştaş, "Siirt’te fıstık hasadında çalışan kadınlara 75 TL günlük ücret verilirken erkeklere 120 ile 150 lira arasında değişen ücretler verilmektedir. Yani kadınlar daha fazla emek sarfettikleri halde erkek işçilerin neredeyse yarısı kadar bir ücretle çalışmaya zorlanmaktadırlar. İşsizliğin yoğun yaşandığı Siirt’te kadınlar için hiçbir iş imkânı olmadığından tarlalarda erkeklerden çok daha düşük ücretle çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar" diyerek sistemin kadına daha düşük ücret ve eşitsizliğe rıza sunduğunu vurguladı.
“İŞ YERLERİNE YAPTIRIM NEDEN UYGULANMAMAKTADIR”
İktidarın giderek artan erkek şiddeti ve kadın cinayetlerine dair çözüm üretmemesinin altında da kadına yönelik ayrımcılık politikaları ve kadının çalışma yaşamından soyutlanmasına dönük niyet olduğu şüphe götürmemekte olduğunu ifade eden Beştaş, yanıtlanması amacıyla öne çıkan sorular şunlar oldu:
*Neden çalışma yaşamında kadın istihdamının artırılmasına ilişkin düzenlemeler yapılmamaktadır?
*Çalışma yaşamında kadınların maruz bırakıldıkları sorun alanları tespit edilmiş midir? Mevcut sorun alanları nelerdir? Bunlara ilişkin bir çözüm üretilmesi yönünde çalışma yapacak mısınız?
*Kadın işsizliğine ilişkin bir çalışma yaptınız mı? Elde edilen bulgular nelerdir?
*Kadınlara ayrımcılık uygulayan işveren ve işyerlerine neden yaptırım uygulanmamaktadır?
*İşverenlerin kadınlara düşük ücret dayatmasına karşın Bakanlık olarak hiçbir çalışma yürütmeyerek hukuk dışı bu uygulamaların meşrulaşmasına zemin hazırlamıyor musunuz?