• Haberler
  • Siirt Haber
  • Hamileler aşırı sıcaklarda nelere dikkat etmeli? Siirtli Uzman Doktor Güneş Açıkladı

Hamileler aşırı sıcaklarda nelere dikkat etmeli? Siirtli Uzman Doktor Güneş Açıkladı

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Muhammed Sıraç Güneş, anne adaylarının aşırı sıcaklarda nelere dikkat etmeleri gerektiğini Artı Siirt Haber Ajansı'na açıkladı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Hamileler aşırı sıcaklarda nelere dikkat etmeli? Siirtli Uzman Doktor Güneş Açıkladı

Siirt’te 40 dereceye kadar yükselmesi beklenen hava sıcaklığı en çok yaşlıları, çocukları ve hamileleri etkileyecek.
Uzman Dr. Güneş, sıcakların yükseldiği günlerde aşırı sıcağa maruz kalan hamilelerin bebeklerinde çeşitli sakatlıklara kadar varan problemler yaşanabileceğini belirterek, önemli uyarılarda bulundu.

“Gebeler En Az 2.5 Litre Su Tüketsin”

Dr. Güneş, şöyle konuştu:
“Yaz aylarını yaşamaktayız. Özellikle bölgemizdeki gebelerin birkaç tane tavsiyem olacaktır. Normalde gebelik kış aylarında bile zor geçen sonuçta gebelerde yük taşıyor ve zor geçen bir durum ve gebelikte vücut sıvı kaybı çok olmaktadır. Yaz aylarında bu sıvı kaybı daha fazla 2 kat 3 kata kadar çıkmaktadır. Gebeler yürüyüş yapıyor terliyorlar, özellikle gebelerin Günde en az iki buçuk litre 3 litreye varan sıvı tüketmesi önermekteyim.”

“Aşırı Sıcaklara Maruz Kalan Gebelerde Erken Doğum Riski Görülebilir”

Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Saat 2 ve 3 yani güneşin en tepede olduğu durumlarda gebelerin acil bir durum olmadığı müddetçe dışarı çıkmalarını önermiyorum. Çünkü dışarı çıktıklarında gölgede bile olsa sıcaklığa maruz kalıyorlar ve vücut ısrarı artmaya başlıyor, vücut sıvı kaybı artmaya başlıyor. Yorulmaya başlıyorlar gebeler. Sıvı kaybı olan gebelerde de erken doğum gibi düşük riski genellikle gözlemlenebilir. Hastaların bolca sıvı tüketmesi ile beraber gece yürüyüşleri yapmalarını öneriyorum, gündüz yürüyüş yapmaktansa geceleri yürüyüş yapmadan öneriyorum. Bolca sıvı tüketmelerini ve bolca sıvı içeren yiyecekler yemelerini öneriyorum.”

“7 ve 9. Aylarda Çok Dikkatli Olunmalı”

Gebeliğin 7 ve 9. aylarının oldukça önemli olduğuna değinen Dr. Güneş, şöyle devam etti:
“Gebelik en kolay dönemi ilk 7 aydır ama 7 aydan sonra 7 ve 9 ay arasında gebeliğin en zor dönemi gerçekleşmekte. Çünkü bebek gitgide büyümektedir, bebek gitgide kilo almaktadır ve hasta 7 ile 9 ay arasında en zor dönemini yaşamaktadır. Sonuçta bir yük taşımakta bebek kilo alıyor ve hasta bir yük taşımaktadır. Yükü artan bir gebenin yürümesi daha zor olabilir, nefes darlıkları bel ağrıları kasık ağrıları kas ağrıları gitgide artmaktadır ve bu gebe eğer su kaybı da eklenirse bu şikayetleri üzerine buradaki erken doğum çok sık görebilmekteyiz. En önemli risk faktörümüz 7 ve 9 ay arasındaki gebeliklerde çok büyük bir iz taşınıyor, zaten daha çok küçük. Ama özellikle 7 aydan sonra bebek büyüdüğü için risk faktörleri artmaktadır.”

“Gebeler Güneş Kremi Kullansın”

Güneş “Gebeler özellikle dışarı çıkacaklarsa dışarı çıkmak zorunda kaldıkları durumlarda özellikle güneş kremi kullanmalarını öneririm. Güneş kremi hem güneş yanıklarından hem güneş çarpmasından koruyacaktır onları ve güneş kremlerinin bebek üzerine herhangi bir olumsuz etkisi de görülmemiştir.” Dedi.

“Haşerelere Dikkat”

Güneş, “Özellikle yaz aylarında haşereler sivrisinekler gibi sıkıntılara maruz kalmaktayız. Bu tarz böcekler sık sık görülmektedir ve bu da gebelik gebeliğin rahatsız edebilecek boyutlara gelebilmektedir. Sivrisinek ısırmaları vesaire bu tarz gebelerin sinek koruyucusu sprey kullanmalarında herhangi bir zararı yoktur, hatta faydası vardır kullanabilirler.” Diye konuştu.

“Yiyecek İçeceklere Dikkat Edilmeli”

Yaz aylarında özellikle gebelerin çok yağlı yiyeceklerden uzak durmasını öneren Güneş, “Yaz aylarında yiyecekler daha kolay sıcaktan ötürü daha kolay bozulabilmektedir. Özellikle taze meyveleri taze sebzeleri tüketmelerini öneririm bozulabilecek yemekleri mutlaka buzdolabında korumalarını ve günü geçen yemekleri tüketmemelerini öneririm.” İfadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme