Havalimanlarında her şey sil baştan! Bu kurallara uymayan uçamayacak!

Sivil havacılık alanında önemli düzenlemeler getiren yeni yasa teklifi, Meclis Bayındırlık ve Ulaştırma Komisyonu'ndan geçti. Yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda Kurban Bayramı sonrası görüşülecek. Teklif yasalaşırsa, havalimanlarında uyulması gereken yeni güvenlik kuralları devreye girecek.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Yeni yasa teklifi, havalimanlarındaki güvenlik uygulamaları ve denetimleri Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması olan Chicago Sözleşmesi’ne uygun olarak yeniden düzenlemeyi amaçlıyor. Teklif kabul edilirse, yolcular ve eşyaları daha sıkı güvenlik kontrollerinden geçecek.

Yolcu ve eşya aramaları

Yasa teklifi ile havalimanlarına ve hava araçlarına geçen tüm yolcular ve yanlarındaki eşyaları, gerektiğinde elle kontrol edilip aranacak. Yolcu, kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmezse havaalanı ve hava aracına alınmayacak.

Özel güvenlik önlemleri

Havacılık güvenlik önlemleri, polisin gözetiminde özel güvenlik görevlilerince de yerine getirilecek. Özel güvenlik görevlileri, kişilerin üstünü, eşyalarını, bagajlarını, kargo ve mallarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle arayabilecek. Kontrol sırasında bagaj, kargo ve diğer mallar, güvenlik şüphesiyle yolcusu veya sahibi olmadan açılıp aranabilecek ve taşınması yasaklı nesneler emanete alınabilecek.

Pilotlara yönelik düzenlemeler

Uçakta işlenen suçlarda pilotların yetkili makamlara bilgi vermemesi durumunda 20 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Bu düzenleme ile pilotların uçuş güvenliğine daha fazla dikkat etmeleri hedefleniyor.

İHA ve drone kullanımı

Yeni yasa teklifi, uçuş izni almadan veya Sivil Havacılık ya da mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında İHA-dron uçuran kişilere yönelik de cezai düzenlemeler içeriyor. Güvenlik güçlerince tespit edilen kişiler, 60 bin lira ceza ödeyecek.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN