HDP Siirt Milletvekili, Milli Eğitim Bakanlığına Soru Önergesi Verdi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

HDP Siirt Milletvekili ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Milli eğitim bakanlığına soru önergesi verdi.

Beştaş soru önergesinde, pandemi sürecinde öğrencilerin çektiği zorluklara ilişkin soruların cevabını istedi.

Beştaş soru önergesinde şunları sordu:

"Korona salgınının küresel bir hale dönüşmesi ile DSÖ “pandemi” ilan etmiş ve neredeyse tüm ülkelerde eğitime “uzaktan” devam edildiği bir sistem yaşama geçirilmiştir. Türkiye’de de 16 Mart 2020 yılında eğitime verilen ara, tüm istikrarsızlığı ile süregitmektedir. Bakanlığınız ilkin 16 Mart 2020 tarihinde okulları tatil etmiş ve 2 haftalık bir ara tatil formunda bir düzenlemenin söz konusu olduğunu kamuoyuna ilan etmiştir. Salgının yayılması üzerine ise “uzaktan eğitim” sürecine geçildiği duyurulmuş ve EBA adı verilen sistem üzerinden öğrenciler uzaktan eğitim sistemine devam etmeye çalışmıştır. Ancak bu sistemin bir alt yapıya sahip olmaması, sürekli çöküntüler meydana gelmesine yol açmış ve öğrenciler verimli bir eğitim süreci geçirememiştir. Sonraki haftalarda da okulların açılıp açılmayacağı bir muammaya dönüşmüş olup Bakanlığınızca yeterli açıklamaların yapılmaması kaygıları artırmıştır.

2020-2021 eğitim-öğretim yılının ne şekilde devam edeceği ise hala belirsizliğini korumaktadır. Yarıyıl tatili evvelinde tarafınızca yapılan “İkinci yarıyılda yüz yüze eğitimi başlatma yönünde ilkesel bir yaklaşıma sahibiz.” açıklamasında da eğitim bileşenlerinin görüşlerine başvurulmamış, demokratik katılım mekanizmalarının işletilmemiş olması izahtan varestedir. Başlı başına bu hal;  eğitim öğretim yılının ikinci döneminde de birbiriyle çelişen kararlar alınarak, eğitimin içinden çıkılmaz bir hale sokulacağı yönündeki mevcut kaygıları derinleştirmektedir.

Öte yandan, yoksul çocukların eğitim hayatından tamamen koptuğu, internet, bilgisayar ve benzeri eğitim araçlarından yoksun olmaları nedeniyle okulu bırakıp çalışmak durumunda oldukları bilinmektedir. Hakeza bu çocukların ev içi şiddete yahut çalışma ortamında yoğun emek sömürüsüne maruz kalmış olmaları da son derece vahimdir. Yine Bakanlığınız özel okullar için çeşitli teşvik paketleri açıklarken, devlet okullarına dair herhangi bir yaklaşım sergilenmemiş olması hem öğrencileri, hem velileri, hem de eğitim emekçilerini mağdur etmektedir. İlkokul, ortaokul ve liselerde durum bu şekilde olup bu olumsuz durumdan yüksek öğrenim kurumları da etkilenmektedir. Yüzyüze eğitimden mahrum kalan üniversite öğrencileri ile öğretim üyeleri de son derece mağdurdur. Halihazırda henüz yapılan bir açıklamaya göre 15 Şubat 2021 itibariyle köy okullarının açılacağı duyurulmuş olmasına mukabil diğer okullara ilişkin net bir açıklama yapılmamış olması; öğretmenlerin aşı programına hangi aşamada dahil edilecekleri, okullarda gerekli hijyen koşullarının sağlanıp sağlanmayacağı hususlarını da müphem kılmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Okullar ikinci yarıyılda açılacak mıdır?
  2. Okulların açılmasını müteakip salgının yayılması halinde ne yapılacağına dair bir öngörünüz var mı?
  3. Öğretmenlerin ve öğretim görevlilerinin, aşı programına ne zaman dahil edileceği belli midir? Öğretmenler aşı olmadan okullar açılacak mıdır?
  4. İlkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler için koruyucu önlemler belirlenmiş midir? Aşı olabilecek yaş grupları için öncelik sağlanacak mıdır?
  5. Üniversite öğrencilerinin aşı programına dahil edilmesi gündeminizde olacak mıdır?
  6. Aşı yapılmaksızın öğretim kurumlarının açılması halinde, salgının yayılmasının sorumlusu kim olacaktır?
  7. Halihazırda kapalı olan okullarda bugüne değin hangi önlemlerin alınması kararlaştırılmıştır. Öğretim kurumlarında  hijyen koşullarının sağlanması ve sürekliliği adına neler yapılmıştır?
  8. Halihazırda internet, bilgisayar ve benzeri eğitim araçlarından yoksun çocukların eğitimden yoksun kaldıkları süre zarfında maruz kaldıkları zararın tazmini yönünde bir çalışmanız mevcut mudur?
  9. 16 Mart 2020 yılından itibaren geçen süre zarfında kaç çocuk okulu bırakmak zorunda kalmıştır? Kaç çocuk eğitim olanaklarından mahrum kalmıştır?
  10. Ev içi şiddete maruz kalan çocuklara dair bir çalışma yürüttünüz mü? Çocukların maruz kaldıkları travmaların giderilmesini sağlayacak mekanizmalar düşünüldü mü?
  11. Okulları açık tutan diğer ülke deneyimleri araştırılmış mıdır?
  12. Okulların açılarak çocukların maruz kaldıkları olumsuzlukların giderilmesi sağlanacak mıdır?
  13. Bu yıl için özel okullara teşvik adı altında toplam ne kadar harcama yapılmıştır?
  14. Özel okullara teşvik için ayrılan harcama kaleminin aşı, eğitim materyalleri ve okulların sağlıklı koşullara kavuşması için ayrılması neden mümkün kılınmamıştır?
  15. Öğrencilerin yaklaşık bir yıldır eğitim ve öğretim hayatından ayrı kalmış olmalarından kaynaklı zarar ve mağduriyetler ne şekilde giderilecektir?"
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN