• Haberler
  • Genel
  • Herkesi ilgilendiriyor! Tüm ev ve işyerleri için o belge zorunlu olacak!

Herkesi ilgilendiriyor! Tüm ev ve işyerleri için o belge zorunlu olacak!

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından yapılan analizler neticesinde, inşaat süreçlerine dair bazı yenilikler yapılması gerektiği ortaya çıktı. Bu bağlamda, 'Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı' hazırlandı ve ilgili kurum, kuruluşlar ve meslek örgütlerine gönderilerek görüşleri alındı.

Türkiye, yapı güvenliğini artırmak amacıyla yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu düzenlemeyle, müteahhitler ve şantiye şefleri, artık inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan ustaları görevlendiremeyecek. Kahramanmaraş depremleri sonrasında yapılan analizler, inşaat süreçlerinde bazı yeniliklerin gerekliliğini ortaya koydu. Bu kapsamda "Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı" hazırlandı ve ilgili paydaşların görüşlerine sunuldu.

YAPI GÜVENLİĞİNDE YENİ DÜZENLEME

Taslak düzenleme hayata geçerse, yetki belgesi olmayan ustalarla çalışmak mümkün olmayacak. İnşaat işlerinde görev alacak ustaların, e-Devlet Kapısı üzerinden "Şantiye-M Sistemi"ne kaydolması ve her beş yılda bir bu kaydını yenilemesi gerekecek. Bu düzenleme ile yapı güvenliğinin artırılması amaçlanıyor.

"YAPI GÜVENLİĞİ, USTA YETERLİLİĞİNE BAĞLI"

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, taşıyıcı sistemlerde çalışan ustaların belgelendirilmesinin yapı sağlamlığı için önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin deprem riski taşıyan bir ülke olduğuna dikkat çeken Tellioğlu, inşaat sürecindeki tüm paydaşların yeterliliğe sahip olmasının hayati olduğunu ifade etti. Tellioğlu, niteliksiz ustaların yapı kalitesini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, malzeme kullanımında ve uygulamalarda yapılan hataların yapı güvenliğini riske attığını söyledi.

KAZALARIN ÖNLENMESİ VE YAPI KALİTESİNİN ARTIRILMASI

Tellioğlu, özellikle taşıyıcı sistemlerde çalışan ustaların belgelendirilmesinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini ve bu zorunluluğun hem iş sağlığı ve güvenliği hem de yapı kazalarının önlenmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi. Mevcut ustalık belgelendirme sürecinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Tellioğlu, ustaların sadece bir sınavla belgelendirilmesinin yeterli olmadığını, eğitimle desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme