Kanun değişiyor! İstifa etseniz bile tazminat alabileceksiniz

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren çok önemli bir gelişme yaşandı. Kıdem tazminatının kapsamı genişletiliyor

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Bir firmada uzun süreli çalıştıktan sonra işten ayrılanların alabileceği hak olarak bilinen Kıdem Tazminatında değişiklikler yapılıyor. İş Kanunu'nda yapılan son düzenlemelerle Kıdem Tazminatı koşulları da genişletiliyor. Kendi isteğiyle işinden ayrılanlar da Kıdem Tazminatı alabilecek.

İSTİFA ETSENİZ BİLE

Çalıştığı iş yerinden istifa eden kişiler belirli şartları taşıdıkları takdirde artık tazminatsız kalmayacak. Bu durum piyasada esnekliği artırırken, işçilerin kariyer yollarını şekillendirmelerinde daha özgür davranabilmelerini sağlayacak.

ARTIK TAZMİNAT ALABİLECEKLER

Karşısına daha iyi bir iş imkanı çıksa bile tazminatsız ayrılmak istemeyen kişiler bu fırsatları tepebiliyordu. Artık bu durumun önüne geçiliyor. Son zamanlarda İş Kanunu'nda yapılan değişikliklerle resmileşen yeniliklere göre belirli şartları taşıyanlar kendi istekleri ile işlerinden ayrılsalar bile tazminat alacaklar.

5 yıl süreyle bir işte çalışan bir kişi işten çıkarılırsa, son aldığı brüt aylık ücretin katı kadar kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor. Eskiden işten kendi isteğiyle ayrılanlar bu haktan mahrum kalıyordu.
İşte istifa eden kişilerin Kıdem Tazminatı almak için yerine getirmesi gereken şartlar:

- Maaş belirtilen zamanda yatmamışsa

- Fazla mesai ücretleri geç ya da eksik ödeniyorsa

- İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya maruz kalınıyorsa

- Maaşın bir kısmı hesaba, bir kısmı ise (prim adıyla) elden yasal olmayan şekilde veriliyorsa

- Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakları kullandırılmıyorsa kişiler işten ayrılmak isteyip kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirler.

SAĞLIK RAPORU İLE İŞTEN AYRILANLAR DA ALABİLİYOR

Sağlık raporu alarak istifa eden çalışanlar da belirli durumlarda kıdem tazminatı alma hakkına sahip olabilirler. Örneğin, doktor raporuyla belgelenen bir sağlık sorunu nedeniyle işyerindeki şartlara uygun çalışmanın mümkün olmadığı durumlarda, çalışanlar bu raporu işverene ibraz ederek kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirler. Özellikle gürültülü ortamların sağlık açısından risk oluşturduğu durumlarda, bu tür raporlar çalışanların işten ayrılırken haklarını korumalarını sağlar. Bu tür durumlar genellikle işçi sağlığı ve güvenliği kapsamında değerlendirilir ve işverenlerin işçilerin sağlık durumuna uygun bir çalışma ortamı sağlama yükümlülüğünü vurgular.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN