Kiracısı Olan Ev Sahipleri Dikkat! Ceza Yolda

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan dönemi sonrasında yapılan denetim ve incelemelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, 95 bin 989 mükellefin beyanname vererek 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi beyan ettiklerini belirtti. Bununla birlikte, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) kira geliri sağlayan ve beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef tespit ettiğini ifade etti. Bu mükellefler hakkında cezai işlemler yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirim yapılacak.

Şimşek, GİB’in yılın başından itibaren kira gelirlerini beyan etmesi gereken mükelleflerin tespiti ve bilgilendirilmesi için yoğun bir çalışma yürüttüğünü vurguladı. Kira bedelinin belirli bir miktarın üzerinde olan konutlar ile günlük ve haftalık gibi kısa süreli kiralamaların, iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini hatırlattı. Başkanlık, IBAN üzerinden yapılan kira ödemelerini izleyerek, 700 bin mükellefe beyanname vermeleri gerektiğini bildiren SMS'ler gönderdi.

Yapılan denetimler sonucunda 400 binden fazla adreste fiili kontroller gerçekleştirilmiş ve beyanname vermeyenler için yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlenmiştir. Şimşek, bu çalışmaların ardından 46 bin mükellefin kendiliğinden beyanname vererek 200,7 milyon lira gelir vergisi beyan ettiğini de ekledi.

Şimşek, kira geliri elde edenlerin tespitini kolaylaştırmak amacıyla Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil'e eklenen "Kira Bildirim Formu" ile kiracılar tarafından kiralanan konut ve iş yerlerinin elektronik ortamda bildirilebildiğini belirtti. Bu sayede 23 binden fazla kiracı, kiraladıkları taşınmazlara ilişkin bilgileri iletti.

Beyan dönemi içerisinde toplam 1 milyon 811 bin mükellefin beyanname verdiğini ve 399,2 milyar lira matrah ile 126,9 milyar lira vergi beyan edildiğini açıklayan Şimşek, halen beyanname vermeyen mükelleflerin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak cezai işlem başlamadan beyanname vermeleri durumunda vergi ziyaı cezası kesilmeyeceğini hatırlattı. Vergi adaletini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla denetimlerin süreceğini de vurguladı.

Bakmadan Geçme